Viktiga saker att veta

Viktiga saker att veta

Moped, MC och bilkörning

Ja detta är något man kan ägna sig åt när man är i Thailand, men det är även den största hälsofaran i Phuket. I Thailand är den vänstertrafik vilket vi svenskar inte är vana vid och olyckor med dödlig utgång är väldigt vanligt. Körstilen man hat i Thailand skiljer sig kraftigt från den körstil vi har i Sverige. Bilarna och mopederna håller sällan lagstadgad hastighet och de kör ofta slalom genom fordonen för att ta sig fram fortare. Ser man ett övergångsställe i Thailand så ska man inte tro att trafiken stannar för att släppa fram dig, tro man det så dör man nog!

När en thailändare ska ta sitt körkort så behöver de bara gå in till polisstationen och hämta ut det. Det finns inga kontroller på om man verkligen kan köra bil eller inte. Detta sätt säger en hel del om hur trafiken ser ut i detta land. Om det skulle råka ske en olycka och en turist är inblandad i den, så är det väldig sällan som turisten får ”rätt”, även om så var fallet. Polisen ställer sig oftast på thailändarnas sida. De anser att turister endast är en inkomstkälla för landet och skall därför behandlas därefter. Så ha detta i åtanke om du tänker hyra ett fordon i Thailand och kolla alltid försäkringen.


Snorkling och simning

I Thailand förekommer det starka strömmar både under vattenytan och uppe på. Så tänk på att aldrig  simma för långt ut och att aldrig simma en längre lång stund mot en ström. Titta dig gärna omkring på stranden om det finns varningsskyltar uppsatta innan du hoppar i vattnet. Finns det en röd flagga uppsatt på stranden så betyder det att du absolut inte ska bada då. Den röda flaggans betydelse står för att det då är väldigt starka strömmar. Detta är inte så vanligt förekommande men under lågsäsongen och under regnperioden brukar detta kunna inträffa.

Tänk även på att undvika sjöborrar om de finns på stranden, för dessa har taggar som är långa och innehåller gift. De är oftast ofarliga för människor men bränner till ordentligt om du kliver på en och fastnar taggen är den väldigt svår att få ut.

Så undviker du magsjuka

Ät alltid nylagad mat, se till att värme fortfarande ångar upp från den eller att den är riktigt kokt. Detta är ett bra tecken på att alla farliga bakterier dött. När du köper frukt i Thailand, så köp endast frukt som du måste skala för att kunna äta den. Bröd brukar är oftast vara helt ofarligt. Undvik sallad och råa grönsaker och se till så att köttet du äter är genomstekt. Hamburgarna i Thailand kan i en del fall se ganska röda ut, men detta beror inte på dåligt stekt utan på att deras kött ser ut så. Skulle du mot förmodan ändå få turistdiarré, så är det noga att du dricker mycket vätska, även fast det rinner rakt igenom dig och ät dina magsjuketabletter som du tog med dig. Då brukar det gå över ganska snabbt.

Tarmmaskar

Bandmaskar kan förekomma i biffkött och andra köttprodukter i Thailand. Undvik att få i dig dessa genom att se till att köttprodukterna är genomstekta eller ordentligt kokta och ät aldrig gammal mat. Thailändarna har en mycket fin matkultur, så detta är inte så vanligt förekommande. men du ska veta att en mask kan leva upp till 1 år om den får leva ostört.

Malaria

Malaria sprids via myggor och det är inte alltför ovanlig där djungel trekking utövas. Om du ska till norra Thailand så rekommenderas det att du äter malariatabletter. Och undvik myggorna genom att använda dig av myggmedel, myggnät, kläder som täcker din kropp och sov gärna under en fläkt som står på under natten. Myggorna som bär på malaria gillar nämligen inte vinddraget. Symptomen för malaria är feber, svettningar, huvudvärk och andra former av smärta. Detta kan i värsta fall leda till döden. Malaria är relativt ovanligt i Phuket.


Dengue Fever (djungelfeber)

Djungel feber sprids från en viss typ utav mygga (aegypti mosquitos) och orsakar hög feber, huvudvärk och kraftiga muskelsmärtor. Äldre människor eller människor som har försvagad hälsa bör uppsöka läkare om de får dessa symptom.

Djurbett

Blir du biten av ett djur när du är i Thailand, uppsök då en läkare. Risken finns att du kan få rabies. Symptomen kommer ibland inte förrän 6 mån. efter du blivit biten och då är det för sent att behandla, i 99,9% leder fallen till döden som inte uppsökt läkare. Upptäcker du att du fått rabies innan sjukdomen brutit ut, så går den oftast att bota. I Thailand finns massor av vildhundar och de är inte alltid snälla och söta. Leker du med hunden och djurets tand råkar penetrera ditt hudlager, så kan det räcka för att du ska bli smittad med rabies.


Blir du ormbiten så ska du:

* Försöka att hålla dig lugn.
* Försöka att låta den bitna lemmen vara så orörlig som möjligt
* Snöra åt lemmen för att minska blodflödet.
*  Ta dig till ett sjukhuset så fort du kan.
Och försök att komma i håg hur ormens utseende såg ut, så gott det går. Anledningen till detta är att de på sjukhuset måste få veta vilken mängd och typ utav motgift som du ska få. Ger de dig fel motgift så är det resultatlöst.

Ödlor och skorpioner

Geckoödlorna kan ofta när de känner sig hotade bli aggressiva. Men de är helt ofarliga, blir du ändå biten så ska du besöka ett sjukhus för att kolla tetanus och difteri. Skorpioner är ganska ovanligt på de thailändska öarna, men i nationalparker måste man vänja sig vid att hålla koll på sängkläder, skor osv. hela tiden. Uppsök en läkare om du skulle blir stucken av en skorpion.