Vett och etikett

Vett och etikett

Som i så många andra länder så har Thailand ett annat synsätt än oss i väst på t.ex. klädsel, religion, auktoriteter och socialt och sexuellt umgänge. De är i Thailand väldigt traditionella, för här uppfostras de att respektera seder, sociala regler och man bör undvika generade situationer och missförstånd. Ett tips är att försöka att inte höja rösten eller tappa humöret när du befinner dig i Thailand. Eftersom att detta mer upprör folk än hjälper dig.

Thailändare skakar sällan hand med varandra utan man använder istället ”wai”. Då sätter man händerna i ”lucia position” och bugar lätt framför varandra. Så med ett stort leende och en ”wai” kommer man långt i Thailand.

Hälsa på Thailändska

Överallt möts du utav en wai, som är den thailändska hälsningen. Därför bör även du svara på samma sätt, genom att pressa ihop dina handflator framför bröstet och sedan böja huvudet. Då har även du sagt hej till denne som hälsade så vänligt på dig.

Det finns olika regler för vem som ska hälsa först, så ta det säkra före det osäkra och låt thailändaren hälsa först. Om det är du som gör hälsningen först t.ex. till en städerska eller ett barn skapar du enorm förvirring och garanterat så bryter ett fnitter ut hos thailändaren. Det är nämligen den som är ”lägst” som hälsar först. Om ett barn hälsar dig med en wai, så bara nicka och le som svar tillbaka. Om du möter en munk, så ska du utföra en wai och han kommer då att nicka och le till dig. Munkar är nämligen de som har absolut högsta rang och de får nämligen aldrig hälsa på någon med en wai.

Klädsel och uppförande

Stil är i Thailand väldigt högt värderat. Här bedöms och döms du efter ditt yttre. Men visst kommer du komma in på en restaurang i en hawaiiskjorta, rutiga shorts och tofflor, men förvänta dig då ingen bra service. På bussar, badstränder och andra avslappnade ställen går det dock utmärkt att se ut som något som katten släpat in, bara du är hel och ren. Smutsig är man inte i Thailand och man ser ner på dem som är smutsiga. Något du även ska veta är att barbröstade män inte är populära, thailändarna kommer förmodligen inte att säga något, men de kommer att fnysa inombords.

Svarta kläder är ok på turister, men ute på landsbygden så förknippar svart med begravning, så du bör nog undvika den lilla svarta på en fest ute på landsbygden. Skulle du bli bjuden på bröllop i Thailand så ska du även där undvika svarta kläder, av samma anledning.