Valutan

Thailands valuta

Valutan i Thailand heter Baht och Satang. Det går ungefär 100 Satang på 1 Baht. Mynten som finns i Satang är: 25, 50 och i Baht finns det: 1, 2 och 10.

Sedlar förekommer i valörer som: 10, 20, 50, 100, 500 och 1000. På sedlarna finns både västerländska som thailändska siffror. Sedlarnas storlek hänger ihop med valören: ju större sedel ju mer är de värda.


Resecheckar

Ett säkert men ganska ovanligt sätt att ha med sig valuta är att ha resecheckar i US dollar. Men då bör man vara medveten om att för varje check man växlar in tillkommer det en växlingsavgift. Resecheckar är något dyrare att köpa än kontanter, men i gengäld är du garanterad att få igen pengarna på platsen om du förlorar dem genom stöld.

Kontanter

Ta dig för vana att aldrig befatta dig med US 100-dollar sedlar, de tillhör nämligen de mest förfalskaste sedlarna i världen och på många ställen nekar man till och med att ta emot dem. Annars ger US-dollar bra kurs, svenska sedlar ger ofta dålig kurs.


Bankomater

Med Visa och Mastercard kommer du långt. Du kan ta ut kontanter på de flesta bankomater runt om i Thailand. Men tänk på att det kan förekomma vissa uttagsbegränsningar.