Historia

Thailands Historia

Historia

Innan Thailand blev Thailand så hette landet Siam. Men Siam byttes ut mot Thailand innan det återigen blev Siam, för att sedan ändras till Thailand! Hängde du med? Thailand har varierat namn mellan Thailand och Siam ett flertal gånger men heter som sagt var numera Thailand och inte Siam!

Man brukar kunna dela in Thailands historia i 3 delar, efter vilka viktiga kungariken som härskat i landet: Sukhothai år 1238-1419, Ayutthaya år 1351-1767 och Bangkok år 1767 till idag. Fram till år 1939 och mellan år 1945-1949 hette landet Siam.

Under 900-talet så utvandrade thaifolket till Sydostasien, som idag är södra Kina. Innan detta så levde folkslag som malajer, khmerer och lawa i Thailand. Nu bildade thaifolken egna riken men som ständigt förde krig mot varandra och som samtidigt hotades av Vietnam, Burma och khmererna. Det var inte förrän på 1200-talet som den riktiga nationen grundades, enligt thailändarna själva. År 1238 så upprättades det 1:a kungadömet: Sukhothai i Thailand och det var nu som buddhismen blev huvudreligion i landet och hela riket hade stora framgångar. Regent nummer 3: Ramkhamheang, var den man som grundade den thailändska skriften.

År 1378 tog så ett annat kungadöme över: Ayutthaya. I detta kungadöme regerade kung Ramathibodi som var en utav de härskare som hjälpte till att öka Thailands gränser till vad det är idag. År 1568 så förlorade Auytthaya ett krig mot burmeserna, men de lyckades raskt att ta sig tillbaka till landet genom att på en elefantrygg duellera mot och döda den burmesiske kronprinsen. Nu började Ayutthaya att skapa fler viktiga diplomatiska kontakter tillsammans med sina grannländer, men även med en del länder från Europa. År 1766 så blev det återigen krig mot burmeserna. Ayutthaya blev då grundligt plundrat och nerbränt. Men hela kungafamiljen hann fly under plundringen, men dock bara 10 dagar senare hade kungen dött av svält.

En general vid namnet Taksin hade även lyckats fly tillsammans med sina soldater. Och hans anhängare blev snabbt fler och vid floden Chao Praya bestämde han sig för att staden Thon Buri skulle bli den nya huvudstaden. Han kröntes år 1769 till kung och lyckades till slut besegra burmeserna. Men år 1781 avrättades han och general Chakri blev då den nya kungen. Samma år som Chakri blev kung utnämnde man en ny huvudstad som fanns tvärs över floden, nämligen staden Bangkok.

Från tidigt 1800-tal började den brittiska koloniseringen utav grannlandet Burma och thailändarna började bli oroliga för sin egen del.  År 1826 så slöt man ett freds- och handelsavtal tillsammans med Storbritannien och erkände då för första gången en europeisk makt. Tack vare de diplomatiskt erfarna kungarna i Thailand så lyckades man bli det enda landet i hela Sydostasien som inte blev koloniserat.

År 1932 så genomfördes en militärkupp som slutligen lyckades avskaffa den fullständiga monarkin som styrt landet i nästan ett helt millennium. Kungen var den som fortfarande hade makten, men inte enrådig. Många har under åren protesterat emot militärstyrets diktatur och först 60 år senare, nämligen år 1992, så befriades thailändarna och en demokrati infördes. År 2006 avsattes emellertid den kontroversiella regeringen genom en statskupp och idag har åter militären regeringsmakten i Thailand.