Thailand resor

Thailandresor


Drick mycket vätska

Det sägs att luften i ett flygplan är lika torr som luften i Sahara. Och de flesta som flugit kan intyga att man snabbt känner sig torr i munnen och gärna vill dricka något. Drick därför alltid någon form utav vätska när du befinner dig på ett flygplan. Man undvik alkoholhaltiga drycker, för alkohol har många skadliga verkningar bl.a. så känner man av jetlagen mer.


Att röra på sig under flygturen

På senare år har det kommit flera larmrapporter som tar upp nödvändigheten av att röra på sig under långflygningar. I takt med att långflygningarna blir allt längre och vanligare, så uppkommer risken för blodpropp oavsett ålder. Risken att få en blodpropp är störst bland de i turistklass, eftersom det är svårt och besvärligt att röra på sig. Men bästa sättet att förebygga en blodpropp är att röra på sig. Särskilt viktigt är det att röra på fötterna eftersom det är där som blodpropparna bildas. Fotgymnastik är bra och nuförtiden finns det en speciell fotstrumpa att köpa som ökar blodcirkulationen.

Jetlag

Jetlag är en rubbning av dygnsrytmen i samband med långa flygturer. En tumregel brukar vara att om man flyger över 3 tidszoner (ungefär 3 tim. tidsskillnad) så kommer man att känna av jetlagen. Det finns gott om råd för vad man ska göra för att minska jetlagen och här är några:

* Undvik att äta för mycket mat.
* Undvik alkoholhaltiga drycker.
* Försök att vara utvilad innan flygturen startar.
* Drick mycket vatten eller juice under resan.
* Försök att koppla av under resan.

Trots att du följer dessa råd, så kommer det att ta några dagar innan du lyckas ställa om dig till den nya dygnsrytmen.


Bad i Thailand

Thailand har bland de finaste stränderna i världen, men trots detta så är Thailand ganska  skräpigt. Men de har med tidens gång börjat inse att det man en gång slänger i havet kommer tillslut att spolas upp på land. Så man bör därför vara uppmärksam på glasskärvor som ibland kan dyka upp. Men på de större stränderna har man nu börjat städa regelbundet.

I Thailands vatten lever även koraller, så var försiktig när du snorklar runt, så att du inte skär dig. På havsbotten lever även sjöborrar, som i stort sett är nystan av svarta nålar, akta dig för att trampa på dem, för vid lågvatten kan de ligga vid stränderna. Det gör otroligt ont att trampa på och nålarna är giftiga. Uppsök därför läkare omedelbart om du råkat trampa på en. Använd därför badskor eller tygskor när du badar för att vara på den säkra sidan.

Thailändare gillar inte när folk badar utan badkläder och nakenbad är förbjudet i hela landet. Ja, befinner du dig på en helt öde strand kan du ju ta tillfället i akt. Men huvudregeln är att behålla badkläderna på! På en del större turistorter som t.ex. Phuket, Samui, Samet och Pha-Ngan brukar kvinnor sola topless, men du ser knappast någon thailändare göra det. Om man tar någon hänsyn till landets seder så ska man dock inte uppträda naken.

Det är inte ovanligt med maneter efter Thailands kuster. De allra flesta är ofarliga, men det kan svida och bränna till om man kommer i kontakt med en. Dock finns det en livsfarlig kubmanet som är mycket giftig. Blir man bränd av en kubmanet måste ett motgift sättas in inom några minuter för att man inte ska dö.