Sjukdommar

Sjukdommar och hälsa


Allmänt

Gå gärna till tandläkaren innan du reser och använder du glasögon kan det vara praktiskt att ha med sig ett par i reserv + receptet så att du kan få ett par nya om olyckan är framme.

Vaccinationer

Thailand har inga krav på vaccinationer om du då inte kommer från smittat område. Resenärer som kommer från områden i Asien där gula febern förekommer måste kunna visa upp det gula ”International Certification of Vaccination” med sprutor mot sjukdomen angivna för att få komma in i landet. Men du bör dock för egen del vara vaccinerad mot polio, gulsot, difteri och stelkramp, tenetanus. Vaccinet mot stelkramp ger ett mycket bra skydd. Man bör se till att man har ett grundskydd på 3 doser. Därefter bör man fylla på med en 4:e dos efter 10 år. Detta skydd varar i 30 år.

Du bör vara ute i god tid med sitt vaccinationsprogram. Jämför gärna priserna mellan de olika vaccinationsklinikerna. Prissättningen är helt fri och sprutorna på ett ställe kan vara dubbelt så dyra som på ett annat ställe.


Värmeutslag och solsting

Uttorkning eller saltbrist kan orsaka värmeslag. Se därför till att alltid drick ordentligt med vatten. Saltbalansen i kroppen kan bli felaktig när du svettas mycket och saltbrist kännetecknas av trötthet, huvudvärk och muskelkramp. Därför kan det vaar bra att ha med sig salttabletter eller köpa sportdryck. Kräks man eller får diarré är det extra viktigt att man försöker att återställa salt och vätskebalansen.

Solsting och värmeslag är inte att leka med, se därför till att aldrig somna i solen. Bästa sättet mot detta är att duscha kallt och sedan låta bli att torka sig. Då dunstar vattnet och kyler ner kroppen.

Solbränna

Man kan bränna sig riktigt ordentligt i solen och bör inte utsätta sig för direkt soljus längre än nödvändigt och vara observant på att även om det är molnigt så går solens strålar genom. Hålet i ozonlagret gör att man riskerar att få hudcancer senare i livet om man utsätter sig för mycket UV-strålning.

Värmen kan ibland kännas mördande och göra det svårt att vara aktiv. Våra blodkärl utvidgas när det är varm och vårt blodtryck sjunker och vår koncentrationsförmåga blir sämre. Forskning visar att kvinnor drabbas hårdare än män av hetta, eftersom att kvinnor inte svettas i samma utsträckning som män. Så det gäller att ta det försiktigt när man är i Thailand och inte anstränger sig för hårt. Ha gärna en huvudbonad på dig i solen så svalkas du lite extra.  Köp ett par solglasögon eller ta med dig hemifrån och det allra viktigaste är att ständigt smörja in sig med solskyddsfaktor.


Diarré

Som i det allra flesta länder så är magsjuka något bland de vanligaste som drabbar turisker. Men detta kan man undvika genom att vara aktsam och inte äta vad som helst och hur som helst. Om en restaurang ser fräsch och välunderhållen, så är förmodligen maten densamma. Och de serveringar som har gott om gäster, har större sannolikhet bra mat än tomma restauranger.

Om man råkar ut för diarré eller inte beror till största delen på vad man äter och dricker. Det är lätt att råka ut för magbesvär men tar man det varsamt kan man undvika maginfektioner. Turistdiarré spridas med livsmedel och vatten och ett allmänt råd är att du ska vara försiktig med vad du äter och dricker.

En viss reaktion från magen kan man få p.g.a. att man är ovan maten, tag det därför försiktigt och ät bara lite av de främmande rätterna tills du hunnit vänja dig. Undvik gärna glass, såser, sallader, rå fisk och kött. Ät bara den frukt som du kan skala och se upp med is i ditt glas.

Drabbas du av diarré, drick mycket te och druvsocker. De flesta turistdiarréer går över på några dygn utan någon behandling. Går diarrén inte över på ett par dygn så bör du kontakta en läkare.

Hepatit/gulsot
Gulsot är en sjukdom som angriper levern. Sjukdomen uppträder i olika former och de vanligaste är hepatit A och B, men det finns även non-A och non-b. Hepatit A kallas även turistgulsot och sprids från en person till en annan via infekterad mat och vatten eller orena kokkärl och bestick. Sallad, frukt och skaldjur tillhör de matvaror som man ska undvika. Hepatit B smittas via blod och slemhinnor och kan överföras bl.a. av sprutor och sexuell kontakt. Nu mera finns det ett vaccin både mot hepatit A och B som heter twinrix och som ges i minst 3 doser.

Har du blivit smittad av hepatit så uppträder symptomen efter 15-50 dagar och du får då feber, snuva, dålig aptit, halvt apatisk och levern börjar smärta vid tryck.


Japansk hjärnfeber

Det är ovanligt att turister drabbas av japansk hjärninflammation. Sjukdomen sprids med myggor som företrädesvis finns där svin håller till. Hjärninflammationen är sällsynt men allvarlig och de som insjuknar får vanligtvis men för livet. Det är speciellt under regnperioden som man bör vara aktsam för denna sjukdom. Det finns vaccination mot denna sjukdom  och skyddet vara då i ca. 1 år. Symtomen på sjukdomen är plötslig feber och huvudvärk som följs av illamående, känslighet för ljus och ömmande värkande muskler. Blir man allvarligt sjuk inträder kramper och medvetslöshet.


Malaria

Malaria sprids via myggor och risken är inte så stor att du ska drabbas av malaria i Thailand.  malaria myggan bär på parasiter som vid stick kan överföras tillmänniskan och ge infektionssjukdomen malaria. Symptomen är attacker av högfeber, frossa, musklevärk, illamående och huvudvärk. Organ som opåverkas är levern och mjälten som förstoras.

Det är viktigt att man skyddar sig från bett. malariasmittade myggor är bara aktiva när det blivit mörkt och det är alltså då som du bör vara försiktig. Se till att du inte har myggor i sovrummet. Använd myggnät om rummet inte har luftkonditionering och myggspiral. Bär helst ljusa kläder och långärmade tröjor och byxor.


Denguefeber

Denna sjukdom orsakas av ett virus från en mygga. Myggan är aktiv dygnet runt och enda sättet att skydda sig mot sjukdomen är att undvika att bli smittad. I Thailand finns det 6 olika stammar av denna mygga och de flesta smittofall inträffar under regnperioderna maj- oktober.

Blir du smittad insjuknar du plötsligt i hög feber, svår huvudvärk och muskelvärk. Ett par dagar senare får man utslag som sprider sig från överkroppen till armarna till benen och ansiktet. Vill det sig illa så kan det ta ett par veckor att bli helt återställd.


Havsdjur

man bör försök att undvika all kontakt med maneter som finns i havet i Thailand. De är smärtsamt att få tentaklerna på huden. >För att lindra besvären kan man badda med vinäger, kalaminsalva eller antihistaminer. Andra havsdjur som du bör se upp med är koraller, rockor, sjöborrar och stenfisk. För ett litet sår kan leda till veckolånga sjukhusvistelser.


Insekter

Getingar är vanliga och något som man ska försöka att undvika. De går vanligtvis inte till anfall, bara om de känner sig hotade. Men gör de det så kommer de ofta i en hel svärm och ett angrepp kan faktiskt vara dödande. Ser du ett getingbo, undvik att komma det nära. Blir du angripen så är det bara att springa därifrån så fort du kan. Är du allergis mot sting av bin och getingar är det bäst att ha med sig någon slags medicin.


Ormar

I Thailand finns det flera giftiga ormar, varav en mest kända är kobran. Ormar är skygga och de flesta som blir bitna har trampat på en orm. Undvik helst att gå i områden med undervegetation. Ordentliga kängor, strumpor och långa byxor ger ett visst skydd. Och stick inte in händerna i någon håla för att se vad som finns där, plocka heller inte upp någonting från marken.

Blir du biten så dör du inte på studs, förbli lugn och håll dig stilla och spring inte runt. Det bästa är att giftet långsamt absorberas i n i kroppen. Lägg tryckförband och bandagera hårt. Spjäla gärna för att förhindra rörelser.

Även om du kommer till ett sjukhus så återstår svårigheten att identifiera ormen som bet dig. Det kan därför vara värt att memorera hur ormen så g ut, eller  om du kan döda ormen och ta med den till sjukhuset. Men man ska aldrig skära upp ett bett eller försöka suga ut giftet.