Similan öarna

Similan Öarna


Snabbfakta

Vatten: Kranvatten får ej drickas, endast från flaska.
Vaccination: Rådgör med läkare eller vaccinationscentral.
El: 220 V, adapter behövs inte.
Tidskillnad: 6 tim.
Språk: Thailändska
Valuta: Baht
Befolkning: Nästan ingen
Transport:
Båt
Säsong: Nov-juni
Öar: 9 st.

Similan öarna ligger ungefär 80 km nordväst om Phuket och detta område har varit klassificerat som en nationalpark sedan år 1982. Parken omfattar 9 st. öar och ett stort marint område som omger dessa. Similan anses höra till jordens skönaste ögrupper, såväl under som ovan ytan.

Den största ön i här heter Koh Similan och härifrån så utgår många utav de guidade dykturerna för turisterna. Under ytan så hittar man inte bara mängder utav färgstarka fiskar och koraller utan även de typiska granitblocken som ger undervattenslandskapet sin unika karaktär. Dessa block har formats för över miljontals år sedan och har tagit märkliga former och vissa kan man dyka in i då vattenströmmar gröpt ur några av de stora block.

Säsongen för dykning i vattnen kring Phuket är mellan november och juni. Övriga året gör väder och vind att det varken är roligt eller lämpligt att dyka här. Färjor går från Phuket City och Thap Lamu, norr om Phuket.

Mer om Similan Öarna

Namnet Similan kommer ifrån Malaysiska fiskare som för länge sedan kallade dessa öar för ”De 9 ögonen”. För Sembilan betyder ”Nio” på Malajsiska. Dessa öar utgör numera en nationalpark och är nu ett skyddat naturreservat. The National Park Authority har 2 st. läger på 2 utav öarna. På Kho Similan som är den största och på Kho Miang. Man får inte övernatta hur som helst på dessa öar, den enda ön som går att övernatta på är på Kho Miang. Där kan du hyra en bungalow eller tälta, men problemet är att ta sig dit. Ett annat alternativ är att övernatta på en dykbåt som ligger i närheten.

Similan Islands National Park består just av 9 st. olika öar belägna i Andaman Havet, ca. 90 km nordväst om Phuket. År 1982 så deklarerades ön som en nationalpark.

Similan öarna är klassificerad som en utav de bästa dykplatserna i världen. Och detta var dykpionjären Jaques Costeaus favoritplats. För att kunna behålla undervattenlivet på dess korallrev så är fiskning förbjuden. Så alla båtar använder sig utav bojar istället för ankare för att på så sätt skona korallerna.

Öarna är av granitsten med vackra vita stränder. Här är sanden är lika vit som på Raya Island om man jämför med den gulaktiga sanden som finns i Phuket. Öarna här är täckta utav tropisk vegetation och på vissa delar av öarna så finns det fantastiska gångstigar som går rätt in i den grönskande djungeln. Vattentemperaturen här är ca 29 grader året om, något svalare under Dec-Feb. Normalt sett så räcker en ”shorty” våtdräkt på 3 mm, även om vissa dykare föredrar den 5 mm heltäckande dykdräkter när man gör flera dyk. Visibiliteten är vanligtvis runt 30 m., förutom i april-maj då det här finns mycket plankton i vattnet. Men samtidigt attraherar plankton stora fiskar så som mantor och valhajar.

Det finns över 200 typer utav hårda koraller på den östra sidan utav öarna och på den västra  sidan färgglada mjuka koraller. Stora klippblock med intressanta grottor gör även denna dykplatsen är väldigt attraktiv. Här finns otroligt många olika fiskarter som du kan få se när du dyker på Similans bl.a.; Napoleon fisk, barracudor, rockor, sköldpaddor och valhajar.