Shopping

Shopping i Thailand


Shopping

Shoppingen i Thailand är otroligt billig och bra. När det gäller marknaderna så går det bara fint att pruta, men inne på varuhusen och i butikerna är det fasta priser som gäller.

I huvudstaden Bangkok hittar du den absolut bästa och största marknaden i hela Thailand. ”Suan Chatuchak” som den heter, har fler än 250 000 besökare varje dag. Marknaden är öppet på helgerna och här hittar du allt från kläder, konstverk, hantverk, tyg och antikviteter. I norra delen av Thailand i Chiang Mai ligger” The Night Bazaar” som är en fantastisk och en utav de största anledningarna till att människor åker till staden.

I Bangkok finns även köpcentret ”Erawan” som har 5 st. enorma våningar. Här inne shoppar du i exklusiva butiker med märkeskläder, smink och parfym m.m. till riktigt bra priser. ”MBK Center” är ett annat enormt shoppingcenter som ligger i Bangkok och ett utav de största i hela Asien. Här inne hittar du över 2000 olika butiker, 150 restauranger och en fantastisk biograf.


Vad ska man handla i Thailand

Ja vad finns det nu som är värt att handla i Thailand?
Plagiat finns överallt och säljs alltid till billiga priser. Plagiat finns i allt från märkeskläder till filmer och musik. Men något att tänka på är att det är värt att titta på kvaliteten på varan innan man väljer att lägga ett bud eller försöker att pruta på varan. Kvalitén skiljer ganska så mycket från olika ställen.

Skräddarsydda kläder är någonting som Thailand är känt för, det är både billigt och det går väldigt snabbt att få uppsytt ett par byxor, kostymer, skjortor ja vad du vill till en billig peng.
Siden från Thailand är en textil som är väldigt billig. Men tänk på att även här så är det viktigt att  titta på varan och gärna se ett exempel på en kostym som de gjort nyligen till en kund för att få se kvalitén. Tänk på att titta på hur sömmarna ser ut och att allt håller.

Elektronik är det många som köper när de befinner sig i Thailand. Elektroniken är billigt i de större delar av Sydostasien och även i Thailand är elektronik billig, så som kameror, dvd-spelare m.m. Men innan ni köper elektronik, se till att köpa den ifrån något större varuhus och inte på gatan. Handlar man på gatan kan man få vad skräp som helst och bli grundlurad.

Smycken är en annan sak som går att få tag i billigt i Thailand, det är ett utav de billigaste i världen på smycken. När ni ska köpa guld, se då till att känna till vad guldpriset för tillfället ligger på, samt se till att man köper ifrån de större kedjor där man kan få ett kvitto och en garanti stämpel, som visar att smycket är certifikat så att ni köper äkta.


Pruta

Beroende på vilken vara och pris så är det i de flesta fall möjligt att pruta ner priset till ungefär 50-60 % av ursprungspriset. Många gånger kan det vara en fördel att ha erfarenhet av att pruta. Men se till att inte bli upprörda på de som du handlar av. Thailändare ler nästan alltid och det hjälper inte att bli irriterad och sur och skrika på dem. Så försök istället att le och vara glad, så kommer det gå mycket lättare att pruta. Får ni inte varan till det priset som ni vill, så testa att gå ifrån och försök på ett nytt ställe. Det bästa förhandlingsläget får du om du känner till det gällande priset för varan. Ju dyrare varan är, desto mera kan du räkna med att kunna pruta ner. Du kan faktiskt öka dina chanser till att få ett bra pris genom att försöka att vara tålmodig, vänlig, le och inte höja rösten. Kom också ihåg att om en säljare accepterar ett bud som du gett, så har du bundit upp dig till att köpa varan. Om du inte gör det så betraktas det som du brutit ett löfte och säljaren kommer då att bli mycket upprörd. Att kunna tala thailändska, eller i alla fall kunna räkna på thailändska, kan så klart hjälpa dig. Då kommer du inte att betraktas som en förmögen turist och det kan då vara möjligt för dig att få ett bättre pris ”rah kah poot tai dai”, priset för den som talar thailändska. Men så klart är utgångspriset för en utlänning högre än för en thailändare.  Om du är duktig på att pruta så kommer du att komma ner till samma pris som en infödd. En bra idé kan vara att försöka bedöma prisnivån genom att jämföra priserna hos olika handlare, eller genom att kolla på affärer med fasta priser.