Säkerhet och brottslighet

Brottslighet i Thailand

Brottslighet

Precis som i många andra länder så förekommer det brott och bedrägeri i Thailand. Och var extra uppmärksam vid turistattraktionerna i Thailand där är det här är vanligt att tiggare, taxichaufförer och tuk-tuk förare säger till dig att monumentet eller templet är stängt eller håller på att repareras. Eftersom att den då så hjälpfulle chauffören sedan vill köra dig vidare till ett annat ställe, där priserna är hutlösa och där chauffören tjänar pengar via provision.

Thailändare anses som relativt vänlig befolkningen, men var dock på din vakt om någon skulle framstår som alldeles extra vänlig. För även i Thailand så förekommer det våld och rån, så försök att undvika att gå omkring berusad på stan eller att hoppa in i en taxi ensam om du inte är nykter. Det har tyvärr hänt att polisen stoppat taxibilar med ensamma fulla turister och ”antytt” att dessa har droger på sig. Den ensamma turisten blir då sedan tvungen att ”köpa sig” fri.

Men Thailand är ändå ett relativt säkert land för turister och detta bidrar så klart till dess popularitet som turistmål.

Turistpolisen kan nås på telefonnummer 1155 och det är en fristående polisenhet där alla poliser talar engelska och den anses ha mindre problem med korruption än den vanliga thailändska polisen.

Lurendrejare

I Thailand finns det många turister att lura och det är många som vill lura dem. Det kan röra sig om väldigt simpla grejer, som överpriser på varor och taxiresor, eller om avancerade bluffar som kan kosta 1000-tals kronor om man inte är försiktig.

Ädelstenar ska man undvika att köpa i Thailand, om man då inte är expert på området. Det är alldeles för många som har kommit hem och fått reda på att den skimrande stenen inte alls var någon ädelsten.

Prostitution

Det är formellt sett olagligt med prostitution i Thailand, men det står ganska snart klart för många besökare att det är en lag som få eller ingen riktigt bryr sig om. Trots att en stor majoritet utav de prostituerade i Thailand vänder sig till de thailändska männen, omsätter sexindustrin för utlänningar ett mångmiljardbelopp.

Man ska veta att HIV är betydligt vanligare i Sydostasien än i Sverige och även om inte Thailand är i den värsta regionen, så är uppskattningsvis 580.000 thailändare, ungefär 1% av befolkningen HIV-smittade.

I Thailand förekommer det minderåriga prostituerade, men det är strängt förbjudet att köpa sex av någon som är under 18 år och straffen är hårda.

Droger

Det thailändska rättsväsendet har en väldigt hård syn på drogrelaterad brottslighet. Polisen slår väldigt ofta till mot platser där droghandel brukar förekomma, så som nattklubbar i Bangkok och under Full Moon Party på Koh Pha-Ngan. Och är man utländsk medborgare så ska man inte förvänta sig att bli smekt med några silkesvantar. En utlänning som grips med en liten mängd cannabis, kan möjligen klara sig undan med några få böter, men grövre brott resulterar i så gott som alltid fängelsestraff och ofta långa sådana. Ett 15-tal svenskar sitter i Thailands för mycket hårda fängelser och de flesta utav dem för just narkotikabrott.