Phuket

Phuket

Snabbfakta

Yta: 543 km2
Längd:
50 km
Bredd:
20 km
Temperatur: ca: 27 grader
Säsong: Nov – April
Högsäsong: Dec – Jan.
Regnperiod: Maj – Okt.
Befolkning: 313 955 (-07)
Huvudstad:
Phuket city
Transport hit: Flyg, buss eller båt
El: 22 Volt
Bad: Massor av stränder att välja mellan.
Valuta: Thailändska Baht.
Språk: Thai
Tidsskillnad: Svensk tid +5 timmar.

Phuket är största ön i Thailand och en provins belägen vid Thailands sydvästkust. Ön omges utav provinserna Phang Nga och Krabi. Huvudstaden är Phuket city (tidigare Phuket town) och flygplatsen heter Phuket International Airport.

De bästa stränderna i Phuket sträcker sig längs efter den västra delen utav ön, medan ön i huvudsak annars består utav kullig bergig terräng. Den högsta punkten i Phuket är Mai Thao Sip Song och ungefär 70% utav ön består av skog.

Det höga antalet anländande turister har gjort att Phukets lokalbefolkningen glänser med den högsta medelinkomsten i hela landet. Utöver turismen så är
gummiplantagen en stor sysselsättning på denna ö.

Varför denna ö är så populär bland turister kan förklaras med de vackra stränderna och alla de närliggande öarna som enkelt kan nås med båt. De mest kända stränderna i Phuket är: Patong Beach, Karon Beach pch Kata Beach som ligger i rad på öns västkust. Det är även här som de flesta hotellen ligger.

Efter att den stora tsunamin drabbade Thailand den 25:e Dec. 2004 har idag moderna varningssystem installerats för att förhindra att framtida katastrofer skall upprepas.

 

MER OM PHUKET

Väder och säsong i Phuket

Turistsäsongen är i Phuket stort sett då regnperioden inte är i Phuket och regnperioden är mellan maj och oktober. Turisterna brukar börjar komma i slutet utav oktober och gör sin topp vid jul till mitten utav januari, därefter blir det lite lugnare igen och mars är allra lugnast. Det är som varmast i Phuket i början och slutet av regnperioden då ligger temperaturen runt 35 grader och det är som kallast mellan november – januari då temperaturen sjunker till 25 grader. Till skillnad från i övriga landet så är det inte så stor väderskillnad i Phuket.

 

Ekonomi

Phuket är den stad som har näst högsta inkomsten per capita av samtliga provinser i Thailand. Detta för att turismen dominerat öns ekonomi de senaste årtiondena. Varje år så reser över 3 miljoner människor till Phuket för att njuta av öns vackra stränder och aktiviteter.  Tidigare så var tennbrytning det mest betydande för ekonomin, men det har minskat betydligt sen 80-talet pga. minskad efterfrågan och strängare naturskyddslagar. Gummi plantage är något som blivit viktigare men tyvärr på bekostnad av stora delar av regnskog som skövlats ner. Några andra bidragande områden är: jordbruk (så som ananas, cashewnötter, kakao kokosnötter och ris), räkodling, fiske och pärlodling.

 

Natur

Ungefär 70% utav Phuket består av berg och Phukets ö har en bergskedja som sträcker sig från norr till syd där den högsta punkten är 530 m. Skogen på ön är till stor del ner skövlad och avverkad men en liten del regnskog finns kvar vid: Khao Phra Thaeo National Park. De resterande 30% av ön (i söder) är till största delen slättland. Fiskbeståndet nära kusten är väldigt hotad p.g.a. tjuvfiske och överfiske med trål.

 

Att göra i Phuket

Wat Chalong

Wat Chalong är det mest berömda templet som ligger i området på Phuket. Det är ett tempel som även är ett mycket respekterad tempel över hela Thailand. Det officiella namnet är Wat Chaitararam men alla nämner det vid namnet Wat Chalong. På detta område finns det många vackra tempel och de flesta dagar finns det även en liten marknad inne på området. Det största templet på området, som kallas för Chedi och sägs innehålla ett fingerben från Buddha, det är just därför som Wat Chalong är så respekterat och känt över hela landet.

Inne i de olika templen finns många statyer t.ex. kommer du att se statyer av tidigare abbotar som bodde här . Vid ingången till området finns ett konformad monument, detta används till  att kasta smällare i, detta för att skrämma bort onda andar. Intill denna plats är de huvudsakliga krematorium i Thailand, där thailändarna kremeras när de dör.

Den årliga Festivalen

1 gång/år i slutet av januari så förvandlas Wat Chalong området till en stor festival. Många 1000-tals människor från hela Thailand kommer då dit och festligheterna pågår i 8 dagar. Här får du då äta fantastisk mat från 100-tals försäljare, kastade pil på ballonger, försök ta upp en flaska med ett rep, köpa lotterier, låta barnen hoppa hoppborg osv. Så om du är på Phuket under slutet av januari se då till att ta dig hit, det är väl värt det.

Phuket Town

Den enda staden i Phuket med 80 000 invånare heter Phuket Town och som turist kan det vara roligt att få se något annat än bara vackra stränder, så ta dig in till Phuket Town. Varför inte besöka någon utav de stora marknaderna eller varför inte shoppa i utkanten på Central Festival eller på Ocean. Central Festival har en del kända märken medan Ocean har mer okända märken.

Phuket FantaSea

Passa på att ta med dig barnen till nöjesparken FantaSea  som erbjuder god mat med både asiatiska  och västerländska rätter. Efter nu ätit middag är det underhållande föreställningar i världsklass, där man kan får se akrobatiska konstnummer, trolleritricks, elefanter och andra exotiska djur. FantaSea är sevärdheter för både vuxna och barn i Phuket. Nöjesparken är fullproppad med massor av underhållning i världsklass.

Phuket Zoo

Phuket Zoo är väldigt populärt och uppskattat bland barnen. Upptäck den fantastiska miljön med trevliga sevärdheter. Här kan man se en stor samling utav olika djur och reptiler. Zooet är berömt för sina dagliga shower med elefanter, apor, fåglar och krokodiler.  Här finns det mer än 600 olika fågelarter.

Aquarium är ännu en trevlig plats att besöka, som ligger i Phuket Zoo.  Här kan man se vackra sköldpaddor, fiskar, krabbor, snäckor, grodor, ödlor, och jättestora ormar.

Dykning och snorkling i Phuket

Många turister som åker till Phuket är dykare och anledningen till detta är helt enkelt att Phuket erbjuder dykning av världsklass. Man kan nämligen i Phuket ta en dykarkryssning som tar mellan 4-5 dagar. Man får då dyka i några utav världens högst rankade dykarplatser bl.a. Similan Islands och Phi Phi Islands. Det går givetvis att ta båtturer bara över dagen och dyka på några enstaka ställen om man så vill det.

Har man inte ett dykarcertifikat och inte känner sig sugen på att ta det heller, så rekommenderas en dagstur till Coral Islands som ligger ungefär 15 min. från Phuket. Detta ställe lever verkligen upp till sitt namn, för bara några meter ut ifrån stranden så finner du korallrev och ett kristallklart vatten där du kan snorkla och skåda färgglada vackra fiskar.

Thaiboxning (Muay Thai)

Du har säkert någon gång sett Thaiboxning på TV och i Phuket kan du få se en thaiboxningsmatch på flertal olika ställen. Men du ska veta att thaiboxning är en rå kontaktsport och därför är många utav matcherna som visas för turister bara uppvisningar och inte riktiga matcher. Vill du verkligen se en riktig match kan du besöka Patong Boxing Stadium där visas riktiga matcher mellan thailändare från olika närområden.

Muay Thai (Thaiboxning) är en flera 100 år gammal kampsport, man som har förändrats väldigt mycket under åren. Förr virade man in sina knogar i skinn eller läder och limmade fast krossat glas på knogarna, för att kunna göra så mycket skada som möjligt på sin motståndare. Men detta förekommer inte numera i thaiboxning.

Big Buddha

Big Buddha ligger 370 m. över havet på toppen utav berget Nakkerd Hills, som ligger mellan Kata och Chalong. Platsen är öns viktigaste och mest högaktade landmärke, bland thailändare är den känd vid namnet: Phra Puttamingmongkol Akenakkiri Buddha. Buddha statyn är 45 m. hög, 25 m. bred och täckt med vacker vit burmesisk marmor, som riktigt lyser i solen. Hit vallfärdar både turister, buddhister och andra nyfikna människor. Uppe vid den enorma Buddha statyn kan man njuta av en bedårande 360° utsikt över hela Chalong Bay, Phuket stad och halva Andaman havet.