Öluffa

Öluffning i Thailand

I Thailand finns det ungefär 300 öar och alla landets stränder och öar passar ypperligt till att upptäcka med båt.  Kustlinjen är lång och på flera ställen finns aktiva skärgårdar. Genom att båtluffa så får man sitt lystmäte på vita obrutna stränder med palmer ovanför det turkosblåa havet. Och så väl i Adamanska havet som i Siambukten finns de mest fantastiska sandstränderna.

havet mellan Phuket och Krabi på fastlandet lämpar sig väl för ö luffning liksom den södra delen av Thailands västkust ner mot Malaysias kustgräns. Man flyger då t.ex. till Phuket och därifrån finns det flera olika alternativ för ö luffning. Det är väldigt vanligt att man fortsätter till öar som Koh Phi Phi och Koh Lanta för att sedan avsluta sin resa på fastlandet i Krabi.

Utanför Koh Phi Phi finns många små öar som är veritabla dyknings och snorklingsparadis och med Krabi som utgångspunkt så når man semesterorter som Railey och AoNang. Från Koh Lanta kan man fortsätta söderut längsmed kusten mot provinsen Trang mot Malaysia och då besöka öar som Koh Ngai, Koh Jam, Koh Si Boya, Koh Muk, Koh Tarutao och Koh Lipe.

Ett annat populärt område är ögrupperna Koh Samui utanför Surat Thani, men paradis öar som Koh Pha-Ngan och Koh Tao. Från Koh Tao finns direkt båtar som går till fastlandet och staden Chumphon som ligger söder om Hua Hin. Ett annat attraktivt område för ö luffning är provinserna Rayong och Trat som ligger öster om Bangkok med sina välkända öar som Koh Samet och Koh Chang i Siambukter. Till Trat finns det direktflyg, från Bangkok, men man kan även ta färjan till dessa 2 öar. Från Koh Chang kan man sedan lätt ta sig vidare till mindre öar som Koh Kut, Koh Mak, Koh Wai, Koh Kradat och Koh Kham. Bästa tiden för ö luffning längs Andamankusten är från november-mars och längs västkusten med öar som Koh Tao och Koh Samui är bästa tiden mellan december-mars. På västkusten är det regnperiod mellan juni-november.