Musik

Musiken i Thailand

För oss i väst så är den traditionella thailändska musiken något av det mest bisarra i världen och en mycket annorlunda upplevelse för många av oss. Men det går att vänja sig vid den och det kan vara värt det.


Traditionell musik

Inom den klassiska thailändska musiken har man de knepigaste utstyrseln och melodierna är pastorala. Den klassiska orkestern kallas för piphat och kan bestå utav alltifrån 5-20 musiker. bland de vanligare instrumenten finns pi, som är ett träblåsinstrument som har ett enkelt rörblads munstycke och som man ofta kan höra under thaiboxnings matcher. Pi är en släkting till ett ganska likartat indiskt instrument. Ett annat instrument bestående av stämda gong-gongar i en halv cirkel kallas gong wong yai. Vidare finns det ett flertal olika trummor och några spelas med händerna och några med trumstockar.

Piphatorkestern utvecklades för att ackompanjera de klassiska dansdramat khon och skuggteatern nang men numera hör man dessa konserter så väl i tempel som i konsthus. En orsak till att den thailändska musiken kan verka underlig för oss västerlänningar är att den thailändska musiken inte använder sig av tempererade skalor som vi vant oss vid sedan Bachs tid. Standard skalan består inte av en oktav med 8 toner utan av 7 hela intervaller utan halvtoner.


Modern musik

Den thailändska moderna musiken har lånat mycket från den västerländska musiken. Men den har fortfarande en alldeles egen karaktär och detta trots att moderna thailändska musiker spelar elgitarr, saxofon, trummor, el-piano och andra moderna instrument.

Även om många thailändska barer och diskotek spelar modern västerländsk musik så har thailändare en viss förkärlek till en blandning av thailändsk och västerländsk musik. Några exempel på grupper som blandat thailändska och västerländsk musik är: Kangsadarn och Boy Thai. Cd- skivor med dessa blandningar kan köpas över hela landet, i varuhus, musikaffärer och av gatuförsäljare.