Mat och dryck

Mat och Dryck

Mat och dryck i Thailand

Den Thailändska maten är som regel stark och innehåller mycket kryddor. Man använder sig mycket av röd och grön chili, lime, ingefära, koriander, vitlök och citrongräs.

Som ofta med asiatisk mat så är ris en bas utav matlagningen och även så thailändare äter ris till i stort sett varje maträtt. En av det speciella sakerna med thailändsk mat är dess smaker som går i starkt, sött surt och salt. Många gånger är thailändsk mat för stark för västerlänningar, men det går faktiskt att hitta rätter som passar alla smaker och magar.

En varierad meny

Menyn på en restaurang i Thailand kan verka otroligt skrämmande lång vid första anblick, men är ofta är dessa rätter bara ett mindre antal rätter i en mängd olika variationer. Pad Thai är en klassiker bestående av bland annat tofu, nudlar, grönsaker, jordnötter och ägg. Fried Rice är också en vanlig rätt som du kan få med: kyckling, nötkött,  räkor eller vegetarisk. Rice and curry kan räknas till den thailändska snabbmaten. När du beställer rice and curry, så får du nämligen en tallrik med ris och får sedan lägga till curry från olika skålar. Denna rätt är ofta väldigt stark. Sallader i olika former är också vanligt och innehåller ofta läckerheter som räkor, bläckfisk, kyckling, kött och ris. Även sallad kan vara stark i Thailand eftersom de gärna blandar i chili i det mesta, så ett tips är att ta ris till det mesta. Till sist är soppor väldigt populärt i Thailand och de är oftast baserade på kokosmjölk och har därför en ganska söt smak. Soppor serveras ofta som en del utav en thailändsk måltid.

Mycket grönsaker

Det används mycket färska grönsaker i Thailand och det är det som ger den fantastiska maten sådan god smak. Och om du vill ha din maträtt mild, så säger man: ”aow pet nid noi” och vill du utmana dina smaklökar, säger du: ”aow pet pet” vilket betyder att du vill ha din mat starkare. Men detta är inte att rekommendera!

Ett tips när man är i Thailand är att man ska leta efter en restaurang där det är mycket folk och gärna många thailändare. Mycket folk garanterar oftast att maten är bra.

Förutom att den thailändska maten är god så är den dessutom nyttig. För med alla färska kryddor, grönsaker och örter ger maten dig mängder utav vitaminer, antioxidanter och mineraler. Och undviker du de allra starkaste rätterna så kan du äta så mycket thaimat du vill utan att riskera att något onyttigt ska förstöra njutningen. Den thailändska maten brukar även vara väldigt färgrik och ofta garneras med blommor och annat vackert. Så det är inte bara en fröjd för dina smaklökar utan även en fröjd för ögat att äta riktig thailändsk mat.

När man äter ute på restaurang i Thailand så är maten oftast uppskuren i småbitar, så när du ska äta behövs ingen kniv, sked och pinnar är allt du behöver för att få i dig din mat.


Måltiden

Ofta börjar man middagen med en aptitretare som t.ex. soppa och till det så beställer man drickan som man tänker dricka till maten. Efter detta beställs ofta flera rätter som man i sällskapet delar på och till detta beställs ris.


Dryck

Den lokala ölen i Thailand heter Chang eller Singha och båda smakar ungefär likadant. Det finns så klart utländsk öl att köpa också, men varför inte prova på den lokala ölen när du ändå befinner dig i  Thailand.

Thailand har även en egen lokal whiskey som oftast kallas för mekong whiskey, men den smakar lite annorlunda, så här kan det vara värt att kolla in de importerade sorterna.


Matpriser

I Thailand är maten billig, men prisnivåerna kan variera kraftigt från ställe till ställe. Ett tips är att ni beställer in många olika rätter för en billig peng. I Thailand hittar du många restauranger där en måltid kostar under 50 kr/pers. Men du kan även hitta gourmérestauranger där du kan äta för ett par 100-lappar/pers.

Mer om den Thailändska maten

Sked och gaffel är de bestick som används i Thailand. På skeden puffas maten upp med hjälp utav gaffeln, sedan stoppas skeden i munnen och inte gaffeln. Om du går på restaurang i Thailand så serveras du naturligtvis en kniv, ätpinnar serveras bara om du är på en kinesisk restaurang.

På bordet står ofta ett kryddstall med 4 st. små burkar, där i finns nam plaa (den salta fisksåsen) som ser ut som en vattnig sojasås. I de andra burkarna brukar det finns torkat chilipulver, socker och en vattnig sås med en någorlunda mild chili inlagd i vinäger.

De thailändska restaurangerna är väldigt avslappnade, för här är det helt ok att man tar med sig en egen flaska vin och sedan ber servitören om glas och en vinkylare. Men för att vara på den säkra sidan så fråga först, på vissa restauranger tar man ut en avgift om gästen har med sig en egen vinflaska. Om restaurangen inte har den maten som du är sugen på, så fixas det lätt genom att en springare skickas iväg för att springa och köpa detta från en annan restaurang. Finns det inte tillräckligt med stolar, så var lugn man lånar då bara stolar från grannrestaurangen.

Du tilltalar restaurangpersonalen genom att räcka upp en hand, eller genom att bara säga khun. Dricks ges, men i lagom mängd. För ger du för mycket så anses du vara en skrytmåns. Men ger du aldrig dricks så kommer du snabbt att bli kallad khi niao (snåljåp). På enkla matställen och i matstånd, så förväntas ingen dricks.

Är du vegetarian så heter det gindjee på thailändska. Peka då på dig själv och säg gindjee, så får du hjälp med vilka rätter som du kan äta. Trots att landet svämmar över av färska grönsaker, så är vegetariska rätter inte så vanligt förekommande. Men det finns alltid wokade grönsaker att tillgå.

Är du allergis mot något, be då någon som kan thailändska att skriva ner detta på en lapp på thai. Även hur allvarligt allergisk du är och överdriv gärna annars fäster thailändare inte så stort avseende vid det hela.