Lokaltrafik

Lokaltrafiken i Thailand

Samla/tuk tuk

Samlor betyder 3 hjul och kallas vanligtvis för tuk-tuk. De är 3-hjuliga små fordon som finns över hela landet. Dessa små 3-hjuliga bussar är ett effektivt sätt att ta sig runt på i små ytor i den täta trafiken. Men aldrig lever man väl så farligt som när man åker en tuk-tuk. De håller vansinniga farter i den hårda och snabbt växande trafiken och man sitter helt oskyddad om fordonet skulle råka välta. När du ska åka tuk-tuk måste du bestämma i förväg med föraren var det är du ska åka. När du sagt var du ska, så kommer föraren att sträcka upp ett antal fingrar i luften. varje finger betyder 10 baht. halvera därför priset och du kommer att få ett bättre motbud, som kan vara ok att acceptera. Men tycker du att priset fortfarande är för högt låsas då gå din väg, då kommer chauffören garanterat att ge dig ett bättre pris. I annat fall så finns det fler tuk-tuk förare att förhandla med.

Bussar

I större städer i Thailand och speciellt i Bangkok finns det gott om lokalbussar och resorna är billiga. Och det finns både bussar med AC och utan AC, de med AC är dubbelt så dyra som de utan. De bussar med AC är det betydligt färre passagerare på och dessa bussar är betydligt billigare än taxi. Priset på en bussbiljett beror på vart och hur långt du ska åka och betalar gör man när man stiger på bussen.


Taxi

På grund utav den heta värmen så är det vanligt att man tar en taxi eftersom de nästan alltid har luftkonditionering (AC). Att ta en taxi kostar inte speciellt mycket och taxibilarna i Bankok ska vara utrustade med en taxameter annars är de olagliga, så undvik de utan taxameter. I andra städer är det sällan som taxameter används.

 


Songthaew

Songthaew är den pickup lastbil där man på flaket gjort i ordning säten på vardera sida. Songthaew betyder 2 bänkar. Detta är ett mycket billigt färdmedel. Man betalar i efterhand hos föraren och du bör alltid ha med dig jämna pengar. Det är inte ovanligt att en songthaew kör efter en fast rutt och då tar föraren betalt som om det vore en buss. I de fasta rutterna har oftast bilarna olika färg beroende på vilken destination den ska till. Det går så klart även att boka hela bilen men då blir det så klart genast dyrare.


MC-taxi

MC-taxi finns över hela Bangkok men även på andra ställen i Thailand. Du hittar dem i gatuhörn och vid järnvägsstationer. Där står eller sitter män i grupper och ibland även kvinnor med färgade linnen med stora siffror på som markerar deras laglydighet. Detta är det klart billigaste alternativet och allra snabbaste sättet att ta sig runt på i Thailand. nackdelen är om det skulle hända en olycka, då är man långt ifrån skyddad och är man lång så kommer ens knän att vara i vägen när föraren snirklar sig fram i den täta trafiken. Väljer man detta färdsätt, se då till att du får en hjälm, för det är nämligen hjälmtvång i Thailand. En värdefull fras att komma håg är: cha cha, vilket betyder sakta ner. När ett pris ska bestämmas försöker föraren ofta dra till med ett högt utgångspris, men sänker det villigt. Så pruta rejält och gör upp om priset innan ni åker.