Kultur

Kulturen i Thailand

* Thai boxning även kallad Muay Thai är nationalidrotten i Thailand. Denna idrottsform har på senare år blivit väldigt populär världen över. Fighterna boxas och sparkas i en ring mot varandra och har precis som i andra boxningssporter olika viktklasser. I Bankok hittar du de 2 största arenorna för Thaiboxning: Lumpini Stadium och Ranchadomnoen Stadium. Där kan du se matcher i thaiboxning hela veckan lång.

 

* I Thailand är Buddhismen den största religionen och runt om i landet kan du se statyer som avbildar Buddha och hitta tempel som är öppna för allmänheten. Templen är inte bara till för religiösa centrum, utan även som sociala samlingsplatser. Om du tänker vistas i ett tempel kom då ihåg att uppföra dig respektfullt och följa reglerna.

 

* I Thailand finns många festivaler runt om i landet, som man kan få ta del av, t.ex. det thailändska nyåret som är i April. Detta firas genom att hälla vatten på alla som man möter. I november pågår även ett par högtider bl.a. Loy Krathong, en kratong är en båt som är formad som en lotusblomma gjord av bananblad. I denna båt sätter man ett mynt och en rökelse och skjuter sedan ut den i en sjö/flod eller annat vatten. Denna högtid firas över hela landet och är mycket vacker att betrakta.

 

* Kultur i form utav modern konst har snabbt börjat växa fram på senare tid i Thailand. I huvudstaden Bangkok nämligen en fantastisk konstscen med massor av gallerier och andra utställningar. About Studio är en utav de äldsta gallerierna för konstnärer i Thailand. Här hittar du thailändska avantgardister som ställer ut och du kan ta del av olika happenings och föreläsningar. Passa på att besöka Silpakorn som är Thailands motsvarighet till Konstfack, detta hittar du i Bangkok.

 

* I Thailand finns det faktiskt ingen riktig teaterscen. Men däremot kan du hitta den thailändska dansen som är väl känd. I den centrala delen av Thailand hittar du Sri-NuanSri-Nuan som är en typisk folkdans, som har en vacker koreografi och musik. En annan dans stil är den lite modernare Farmers Dace eller Rice Growers Dace. Men vill du se ett riktigt klassiskt dansdrama rekommenderas Khon.