Koh Tarutao

Koh Tarutao

Placering: I sydvästra Thailand
Ön: 30 km kustlinje, 16 km2
Lågsäsong: Juni-Sept.
Högsäsong: Okt-Maj
Transport hit: Färja
El: 220 V
Språk: Thailändska
Valuta: Baht
Vatten: Kranvatten får ej dricks, endast från flaska.
Vaccination: Rådgör med läkare om ev. rekommendationer.

Tarutao ligger i sydligaste Thailand, där Malackasundet möter Andamanhavet och bildar 51 grönskande öar, som bildar en tröskel mot Langkawi i Malaysia. Stränderna här tillhör de vackraste i Asien och siktdjupet här häpnadsväckande. Här finns djungel, mangrove och fiskrika korallrev och med massor av bra dykplatser.

År 1974 så förklarades ö-gruppen som Thailands 1:a marina nationalpark. Koh Tarutao är inte speciellt exploaterat eftersom att turismen är starkt begränsad. Därför saknas diskotek, neonskyltar och AC. Till Tarutao söker man sig för att koppla av och andas ut. Här kan du gömma dig med en bok eller varva sol, bad och snorkling med lite kortare djungelexpeditioner.

Stränder på Koh Tarutao

Ao Pante
Sandstranden vid parkhögkvarteret är långgrund, vit och kantad av kasuarina- och sammetsträd. Vattnet är inte riktigt lika klart som vid Ko Lipe eller Ko Adang, men med en generös sträng av sand och aprikosfärgade solnedgångar så är denna plats så otroligt vacker. Här finns få turister, blått vatten och inga försäljare.

Ao Sone
Den 3 km. långa stranden som plötsligt dyker upp efter en lång djungelvandring lämnar ett oförglömligt intryck. Det är utav Thailands 5 vackraste stränder: isolerad, avlägsen, ödslig och med hårt packad sand. Ligger man på stranden kan man betrakta: djungel, berg och ett pärlband av fiskebåtar framför Ko Adang. Bättre kan det knappast bli!

Att se

Natinalparken Koh Tarutao
Ko Tarutao National Marine Park omfattar 1490 kvadratkilometer korallrev, småöar, djungel och tillsammans med Ko Similan har det klaraste havsvattnet som går att hitta i Thailand. Sjöanemoner, mjuka och hårda koraller tillhör den marina faunan liksom delfiner, rockor och 4 arter havssköldpaddor. Dugong (sjöko), valhaj och valar finns även här, men syns inte så ofta. Ko Tarutao var länge ökänt för sina stora saltvattenskrokodiler. Men en hänsynslös jakt har förpassat dem till historien. Det närmsta du kommer är ett kranium på parkmuseet i Ao Pante. Däremot är vildsvin och 2 sorters apor, krabbmakak och rökgrå langur, lätta att se.

Ko Tarutao sägs dessutom vara en utav Thailands ormrikaste platser. Kungskobran, pytonorm, mangrove- och bambuvipera finns på denna ö, men ses mycket sällan. När du åker båt genom mangroveträsken håll då utkik efter vattenvaraner. Med en längd på upp till 3 m. tillhör de världens största ödlor. Varanerna är respektingivande, men helt ofarliga för allt utom krabbor, grodor och fåglar.

Drygt 100 st. fågelarter har observerats på Ko Tarutao. Vitbukig havsörn, braminglada och revhäger möter båten redan vid Ao Pante. I djungeln finns 3 sorters näshornsfåglar: giant, pied och wreathed.

Att ta sig till Koh Tarutao

Färja
Pak Bara är avstamp för båtar till Tarutaos övärld. Ett båtkort för ca. 200 kr. gäller för sträckan Pak Bara–Ko Tarutao–Ko Lipe i valfri ordning. Båtarna lägger ofta till utanför öarna. Resan in till land med longtail boat kostar några extra kronor.
Restider: Pak Bara–Ko Tarutao, 2 tim.
Tarutao–Ko Lipe/Ko Adang, 3 tim.
Ko Lipe/Ko Adang–Pak Bara, 5 tim.

Flyg
Närmsta flygplats ligger i Hat Yai. Flyg till Bangkok med Thai Airways kostar cirka 600 kr.

Buss
Hat Yai–Pak Bara, under säsong 6 bussar varje dag och tar ca 3 tim. Bussar eller songthaew till Trang tar ca 2–3 tim.