Koh Tao

Koh Tao

Snabbfakta

Yta: 21 km2
El: 220 V, adapter behövs inte.
Tidsskillnad: Svensk tid + 6 timmar.
Vaccination: Rådgör med läkare eller vaccinationscentral.
Nöjesliv: Lugnt nattliv men det finns flera strand barer.
Sol & bad: Finkorniga sandstränder. Stor skillnad mellan ebb och flod.
Aktiviteter: Dyk- och snorkling.
Språk: Thailändska och Engelska
Vatten: Kranvatten får ej drickas, endast från flaska.
Säsong: December – April
Invånarantal: ca 800 Koh Tao och har ca 130 000 besökare/år
Högsta berg: 379 m. på Koh Tao
Kommunikationer: Båt
Flyg: Bangkok – Samui airport 50 min.
Buss: Bangkok – Surat Thani 9 tim, Bangkok – Chumphon 6 tim.
Tåg: Bangkok – Surat Thani 12 tim, Bangkok – Chumphon 9 tim.
Båt: Surat Thani – Koh Tao 7 tim, Chumphon – Koh Tao 2 tim med express båt
Båtar: Chumphon – Koh Tao 1.5 tim
Klimat: 27 i medel temperatur
Regnperiod: September till November

Koh Tao i Thailand är oslagbart! Det här är en ö som får de flesta att känna av paradiset. För än så har civilisationen inte hunnit slå sina obarmhärtiga klor i denna sköldpaddsformade ö, här är stora delar är ännu orörda och så precis som man vill föreställa sig de Thailändska öarna. Hit åker de flesta för att dyka och stränderna här är många och sanden är så vit och fin som man bara kan drömma om. Enklaste sättet att ta sig runt på denna ö är med moped. Dessa finns att hyra för en billig penning. Ön har numera skaffat sig en ATM bankomat men det finns även växlingskontor men de tar en avgift upp emot 10% om man tar ut via dem, så bankomaten är att föredra!

Mer om Koh Tao

Koh Tao även kallad sköldpaddsön 40 km nordväst om Koh Pha-Ngan är en vackert grönskande ö som endast är 21 km2 stor. Ön kallas för sköldpaddsön för att sköldpaddor brukar lägga sina ägg på stranden. Till denna ö kommer många för att dyka och ön har faktiskt kommits att kallas väldens största dykskola.

Fördelen med Koh Tao är att de flesta dykningsplatser är väldigt nära ön. Ön har ett10-tal dykföretag som är verksamma året om. Högsäsongen är från december till april och här finns det gott om enkla bungalower, men det kan dock vara svårt att hitta tillfällig bostad under högsäsongen. Boendealternativ finns i alla prisklasser. Nattlivet på ön är väldigt lugnt.

Från Chumphorn på fastlandet går det båtar i olika varianter; snabbare och långsammare. Men det går även båtar från Koh Pha-Nang och Koh Samui.

På Koh Tao accepterar man VISA / MC, men det kan ibland gälla en 3% serviceavgift. Det finns också 3 banker och cirka 10 bankomater på ön från 2008.

Koh Tao har alltid varit känd för dykare som kommit hit. Under flera år så var de flesta hotell ägda av dykarrangörer som ville erbjuda sina kunder ett billigt boende på ön. Idag så är ön besökt av så väl dykare som vanliga turister. Och förutom västerlänningar så kommer även en del thailändare hit, oftast då ungdomar som kommer ifrån Bangkok som tar Lomrayah färjan hit från fastlandet. De flesta som kommer hit har varit eller är på väg till Koh Pha-Ngan och Koh Samui. Ön är väldigt vacker, men vägarna är än så länge få, på grund utav den bergiga grunden. En hel del platser på ön går inte att komma till via landsvägen, utan man måste ta longtailbåtar dit.

Koh Tao är en mycket kuperad ö med mycket branta berg och sluttningar vilket gör det svårt att bygga bra vägar på ön. Ofta bygger man vägar under de torra perioderna för att sedan spolas bort under regnsäsongen.


Stränder

Några utav Thailands bästa stränder ligger just på denna lilla ö. Här kan du hitta din alldeles egen lilla badvik omgiven av stora stenblock.

Solnedgång på stranden Mae Haad kan vara gudomligt fin att sitta och titta på från en restaurang eller en pub i närheten.

Till Mae Haad Beach kommer alla båtarna in från alla andra destinationer och massor av dykbåtar utgår ifrån denna stranden.

Mango Bay är en underbart fin havsvik som ligger på norra Koh Tao och här är det ingen tvekan om att snorklingen är i världsklass. Här går det att ta dykarkurser till låga priser och i en trevlig omgivning men mycket koraller och annat marint djurliv.

Koh Tao har oroligt många små vackra vikar och stränder och här finner du ett utav Thailands bästa dykvatten. Det finns ungefär 40 olika dykföretag på ön. Hit kommer det ofta olika dykfirmor för att träna på dykning både på grunt och i ett klart vatten.

Nin Ngaam Bay ligger söder om Ao Leuk här stannar många dykbåtar till för att dyka.

Chalok Baan Kao Beach är en fin långgrund strand som ligger på den södra delen av ön, här finns ett korallrev långt ut, för den som vill testa på att snorkla. Stranden är mycket fin och passar bra för barn familjen.


Sevärdheter

Åker man till Koh Tao så finns det ett lite fiskemuseum som man inte  bör missa det ligger i Sairee. Bakom detta museum finns det något som heter Fishery Conservation Unit, här observerar man och kontrollerar det marina livet. I Sairee finns även en liten bergstopp som man kan ta sig upp på och få sig en makalös utsikt, där uppe finns även ett valskelett att beskåda.

Tycker man om utsikter så bör man inte missa Two view som är den högsta plasten på denna ö, här får du nämligen en fantastisk utsikt över hela ön.


Utflykter

De allra flesta utflykter på den här ön handlar om fiske, dykning och snorkling. Och det är verkligen att rekommendera att åka runt på egen hand till de oika stränderna som finns här på ön.


Transport

Transporten på ön är densamma som på många andra ställen i Thailand. Det finns songthews (flakbilar) lite överallt att åka med. Men eftersom man inte kan ta sig fram till alla ställen med bil på ön, så kan det vara en bra ide att ta en longtailboat.


Shopping

I Koh Tao finns några affärer längsmed de största stränderna och runt huvudpiren i Ban Mae Hat. Men räkna inte med någon stor shopping här, åk då istället till Koh Samui, Phuket eller Bangkok för detta.