Koh Samui

Koh Samui

Snabbfakta

Invånare: 55 000 invånare
Bad:
Underbara sandstränder
El: 220 Volt
Valuta: Thailändska Baht.
Språk: Thai
Tidsskillnad: Svensk tid +5 timmar.
Klimat: runt 27 grader
Närmaste flygplats: Surat Thani på fastlandet.
Provins: Surat Thani
Yta: ca 247 km2
Längd: 20 km
Beläget: Sydöstra Thailand
Största staden: Nathon

Ön Koh Samui är den näst största i Thailand näst efter Phuket och är en utav det mest populära turistresmålen i Thailand. Ön upptäcktes utav backpackers under 1970-talet, som kom hit från båtar som fraktade kokosnötter. Hit kommer reser man om man vill uppleva kritvita underbara sandstränder och ett kristallklart hav kombinerat tillsammans med en vacker natur. denna ö har 3 golfbanor, massor av tempel med en fantastisk historia och en helt egen flygplats vilket nu gör ön lättillgänglig. Det finns vackra stränder runt omkring hela ön, men det är på den nordöstra och den östra sidan som de flesta turister väljer att lapa sol på.

Mer om Koh Samui

Koh Samui är en ö belägen vid östkusten av Thailand, ön har en area på 247 km2, vilket gör den till Thailands 3:e största ö efter Phuket och Koh Chang.

Den största staden på Koh Samui heter Nathon och ligger på den nordvästra delen. Öns invånare kallas för Chao Samui eller Samuians / Samuianer.

Transportmedel på ön

Längs efter öns kust så finns en väg som kallas för Samui Ring Road, eller för ringvägen. Det är via den som du förflyttar dig mellan de olika stränderna, ja om du nu inte färdas med vattenskoter eller med båt. På den här ringväg kan du ta dig fram med en songtaew. Priserna för att åka med songtaew varierar beroende på sträckan och tiden på dygnet. Efter klockan 18 så måste du i förväg förhandla om priset med chauffören, annars har de oftast fasta priser. Och i regel så är priset högre på kvällen och natten.

Här finns också taxi att ta sig fram med och priset varierar beroende på sträckan, men kom ihåg att alltid förhandla om priset innan resan. Annars kan det bli en dyr resa om du har otur.

Att hyra sig en moped eller motorcykel går givetvis också och priset varierar beroende på motorstyrka och årsmodell. Var väldigt försiktig i trafiken och använd halltid hjälm om du kör motorcykel, moped eller vespa.

Restauranger och matställen

Många av restaurangerna på Koh Samui är av toppklass och du hittar lätt restauranger och andra matställen som serverar genuin, thailändsk mat nästan överallt på ön. Här finns även ett stort utbud av italienska, skandinaviska, tyska, engelska, kinesiska, japanska, irländska restauranger på ön.

Det är att rekommendera att beställa in färska skaldjur eller fisk på en mysig strandrestaurang för de smakar gudomligt.

 

Att göra på Koh Samui

Utkiksplatser och Magic Garden

Koh Samui´s högsta topp finner du centralt på ön och den sträcker sig 635 m. över havet. I området runtomkring toppen så ligger ett antal restauranger och andra utkikspunkter. I samma höglandskap så har en ensam fruktodlare länge arbetat med den spektakulära Magic Garden. Denne man har grävt ut en kanal som sedan dekorerats med en imponerande mängd handgjorda statyer, helt fantastiskt att få skåda.

Längs huvudleden, mellan Nathon och Lamai så ligger avfarten till en relativt bilvänliga väg, som leder hela vägen upp till toppen. En annan väldigt populär utkiksplats ligger mellan Lamai och Chaweng, här brukar den lokala thaibefolkningen samlas och ha picknick och titta ut över havet.

Vill man kombinera dessa attraktioner med lite äventyr så kan man med en hyrd motocrosscykel nå toppen via några mindre kuperade småvägar. Men tänk på att kontrollera reglerna kring din hyrda motorcykel och dess eventuella försäkring.

Privata lektioner i Thaiboxning

Muaythai eller Thai Boxning är nationalsporten i Thailand, så varför inte prova på detta med kanske en världsmästare som tränare. Du behöver absolut inte ha några förkunskaper för att delta. Träningen kan både vara anpassad för nybörjare och till avancerad träning. Tränaren talar alltid flytande engelska, så varför inte prova något nytt och spännande på din semester.

Ö-Safari

I denna tur brukar det ingå: Full försäkring, upphämtning från ditt hotell, engelsk språkigturguide och en lunch. Utflyktsmålet brukar vara: Grandmother & Grandfather rocks, apor som plockar kokosnötter, elefantridning, krokodiler, att du får simma i vattenfall, se den mumifierade munken, åka fyrhjulsdriven jeep upp för bergen, besöka den hemliga Buddha trädgården, besöka utsiktsplatsen 650 m. över havet, äta lunch på Woodland restaurant, besöka gummiträdsplantage och uppleva tömning av rågummi, se Big Buddha vid solnedgången.

Sky Fox – linbana

Här arbetar kvalificerad personal med säkerhetsutbildning och du blir upphämtning från hotell. Du får åka 5 banor på 600 m. mellan trädtopparna i djungeln. Uppleva en fantastisk utsikt över vattenfall, bergsmiljö och havet. Och även få simma i vattenfallen.

Angthong Marinpark – Snorkling & kajak

Här arbetar engelskspråkig turguide och du blir upphämtad på ditt hotellet och tas till båtpiren där en lätt frukost serveras, sedan bär det iväg med motorbåt till ön Koh Vaw (eller till någon annan ö beroende på vädret) där man utforskar den marina världen. Sen åker man vidare till Emerald-sjön där utsikten njuts och roliga aktiviteter utförs. Lunchen serveras på Koh Wao Ta Lap restaurant medans kajakerna förbereds. Efter kajakturen är de bara att kliva ombord på motorbåten som tar en tillbaka till Koh Samui.

Dykning och snorkling på Samui

Koh Samui har många olika dykskolor med mycket väldigt hög standard. Dykning är ofta en upplevelse för livet och dykkurser i syfte att få ett dykcertifikat är dessutom billigare här än i Sverige.

Men det är att rekommendation är låta det ta tid, det är bättre att betala en aningen extra för en extra dags teori och praktik om man väl ska investerade slantar till sitt certifikat. Kontrollera gärna även att skolan erbjuder en bra försäkring och om kurslitteraturen ingår i priset. Oftast så börjar dykkursen med ett dyk i en pool.

Även snorklingturer arrangeras av flera olika dykskolorna, men givetvis så kan man även köpa ett eget cyklop, snorkel och fenor och snorkla runt på egen hand.

Spa och massage på Samui

Det finns många fantastiska spa på Koh Samui. En del är fristående och en del är kopplade till hotell. Traditionell thailändsk massage, örtbad och sauna är några saker som erbjuds för ditt välbefinnande.

Koh Samui har blivit en utav Asiens metropoler när det gäller spa och anläggningar och resorter med avslappning, meditation och hälsovård. Fotmassage, manikyr och nagelvård är även att rekommendera på ön och extra billigt blir det om man gör det direkt på stranden. Många thailändskor erbjuder nämligen både massage och nagelvård, men se till att få ett hum om priset först och förhandla om detta innan behandlingen sätter igång. Passa på att skämma bort dig lite när du befinner dig i ett tropiskt paradis.

Shoppa i Koh Samui

Shoppa gör man bäst i Chaweng, även om den största staden Nathon också har ett hyfsat  utbud av varor. Chaweng Beach Road erbjuder stor variation utav små butiker med kläder, , smycken och juveler, souvenirer, böcker, elektronik, tidningar och livsmedel m.m. Du hittar både äkta märkeskläder och billigare alternativ.

Tesco Lotus är ett stort varuhus där man bl.a. hittar mat, kläder, verktyg och elektronik. Bredvid så ligger inredningsbutiken HomePro som erbjuder i stort sett allt för den som ämnar att bygga hus här eller bara vill inreda sin lägenhet. Här finnes även en riktigt bra biograf som visar både internationella filmer och thailändska dito.

Apor som plockar kokosnötter

Tidigare så var kokosnötsodlingarna en utav Koh Samui´s allra viktigaste exportvaror. Och för att få ner nötterna från träden, så tränas apor att klättra upp i palmerna och därifrån sparka eller vrida ner kokosnötterna. Detta kan man fortfarande få se runt om på ön.Vissa av aporna har blivit lite lata med tiden och är knappast stormförtjusta i att visa sina konster, men efter lite övertalning så brukar de trots allt klättra upp i palmen till publikens förtjusning.