Koh Samet

Koh Samet

Snabbfakta

Invånare: 1000 på själva ön.
Bad:
Sagolika stränder
El: 220 Volt
Valuta: Thailändska Baht.
Språk: Thai
Tidsskillnad: Svensk tid +5 timmar.
Klimat: temperaturen aldrig under 30 grader
Närmaste flygplats: inrikesflygplatsen i Pattaya, annars Bangkok.
Khao Lak betyder: Cajeput trädets ö
Avstånd från Bangkok: ungefär 220 km.
Beläget: I centrala Thailand

Koh Samet är en mycket vacker ö, väl värd ett besök. För den som vill ha en vacker omgivning, mysiga restauranger och rofylld atmosfär, då är Koh Samet det perfekta resmålet. För ön Koh Samet är ön med de vackra vita sandstränderna längsmed Thailands östra kust. På Koh Samet kan du njuta utav sol och bad och bo på ett vackert hotell. Men så har det inte alltid varit. Det var inte förrän år 1981 som det blev tillåtet att sova över på ön. Innan detta hade den thailändska regeringen bestämt att man skulle hålla Koh Samet lite hemligt, trots att många Bangkokbor redan hade hittat detta fina smultronstället.

 

Mer om Koh Samet

Koh Samet, har varit känd som en hamn sedan 1300- talet och upptäcktes på 1970-talet av thailändska tonåringar som ville få lite lugn och ro ifrån storstaden Bangkok på veckosluten. Koh Samet är delvis skyddad, därför att den utgör en del av Khao Laem Ya (Samets nationella marinpark). Men trots detta så hyser ön gott om hotell och bungalows. Ön Koh Samet har ungefär 15 st. vackra kritvita stränder och här finns det boendeformer i allt från campingplatser på avlägsna stränder, till bungalows eller lyx hotell. Koh Samet namngavs efter trädet Samed Tree eller Cajuput Tree, som det även kallas för. Detta träd växer överallt på denna ö.

Om du idag besöker den största och mest populära stranden på Koh Samet, kallad Sai Kaew Beach, så stöter du troligtvis på karaktärerna ifrån den kända poeten Sunthon Phus verk Phra Aphai Mani. För här står nämligen prins Aphai Mani och sjöjungfrun i form utav statyer på klippan. I denna dikt var det sjöjungfrun som visade prinsen vägen fram till Koh Samet.

Idag är ön Koh Samet ett populärt resmål för alla solglada turister som vill få chansen att koppla av på någon utav öns vita sandstränderna. Enligt gamla myter så ska Koh Samet en gång i tiden ha varit ett hem för pirater. Och går du på en ordentlig skattjakt på ön, så kanske du lyckas hitta denna skatt som fortfarande sägs finnas gömd någonstans.