Koh Phi Phi

Koh Phi-Phi

Snabbfakta

Yta: 28 km² – Koh Phi Phi Don
Invånarantal: 34 000
Högsta berg: 374 m
ATM: Ja
Beläget: Södra Thailand, vid Andamansjön
Provins: Krabi
El: 220 V
Språk: Thailändska
Valuta: Baht
Vatten: Kranvatten får ej drickas, endast från flaska.
Transport hit: Båt
Högsäsong: okt-mars

Koh Phi Phi har fått en rykte om sig att vara den mest populära och turisttäta ön i Thailand och detta stämmer till stora delar. Men turisttrafiken har minskat avsevärt under de senaste åren efter Tsunamin, som ödelade stora delar utav de centrala delarna på ön. Idag har man valt att inte återuppbygga alla stora hotell som förstördes efter tsunamin. Detta har därmed minskat på utbudet på sovplatser på ön och därmed även turismen.

Men Koh Phi Phi lockar fortfarande många turister som kommer till Thailand om så bara för en dag. De flesta kommer hit ifrån de olika stränderna i Phuket och Koh Lanta. Och många gånger kommer turister hit för att få se den berömda stranden från filmen ”The Beach”.

Den som kommer får sig en stor upplevelse i och med den vackra naturen runt på ön, samt de klarblåa och turkosa vikarna som verkligen är lika vackra som på bilderna. Koh Phi Phi består egentligen utav 2 st. öar: Koh Phi Phi Don och Koh Phi Phi Le och det går endast går att bo på den första (Koh Phi Phi Don).

Att ta sig till Koh Phi Phi är enkelt och det tar endast någon timme från de närmsta turistställena i Thailand.

 

Mer om Koh Phi Phi

Koh Phi Phi är en ganska turistexploaterad ö som ligger mellan Krabi och Phuket, men trots detta så har den ändå en del mysiga ställen som är bevarade. Till Koh Phi Phi kommer massor utav backpackers varje år och här pågår det ständigt utbyggnader av bungalows m.m. Men på ön finns det fortfarande ingen fordonstrafik.

Över 1 milj. turister åker till denna ö varje år och trots denna massturism så är en del platser fortfarande enormt vackra, med dramatiska toppar, en mörkgrön djungel och några av de finaste stränderna i hela Thailand. Det var på Maya Bay som Leonardo di Caprio dök i filmen ”The Beach”. Till Koh Phi Phi tar du dig enklast med expressbåtar från Phuket, Krabi eller Koh Lanta.

När man talar om Koh Phi Phi så talar man egentligen om 2 st. öar Koh Phi Phi Don och Koh Phi Phi Leh. På Koh Phi Phi Leh får man inte övernatta utan till denna ö kommer bara man på dagsutflykter. Detta område är otroligt vackert, men det kan dessvärre bli ganska trångt mellan alla utflyktsbåtar.

Eftersom det inte finns några fordon på denna ö, så blir shoppingen och strosandet på gatorna en riktig fröjd. Priserna är kanske inte de allra billigaste men det är helt klart mysigt att gå omkring och bara titta på allt som man säljer här.

Stränderna

Ton Sai är den centrala delen utav ön, hit anländer alla båtar och här finns ett flertal butiker, internetcaféer, resebyråer och små mysiga gator som sträcker sig åt olika håll. Från denna del av Koh Phi Phi ska man definitivt ta sig ut till öns ena Viewpoint, där utsikten över ön är väl värd den långa och tunga vägen upp.

Ao Lo Dalam

Det finns 2 st. stränder på Ton Sai, en på vardera sida och att ta sig från den ena stranden till den andra tar 2-4 min. Men på den ena sidan där båtarna anländer ligger det oftast inte folk och solar, eftersom att båtarna töjs vid här. På den andra sidan har man en underbar vik kallad Ao Lo Dalam. Stranden här är låggrund och på eftermiddagen  under högsäsongen kan man promenera ut väldigt långt.

Long Beach

En annan strand som är väldigt populär är Hat Yao, även kallad Long Beach. Här finns det några få bungalows anläggningar och matställen. För att ta sig ut till denna strand måste man ta båtvägen, men det tar inte speciellt lång tid med en longtailbåtar och man kan få tag i dessa båtar både på dagen och natten. Den som söker lite lugn och ro ska välja denna strand, här är det avkopplade och om man vill så kan man härifrån åka in till Ton Sai för att ta sig en titt runt.

Andra stränder

I norr så hittar man Laem Tong, där havszigenare bor. Hat Ranti ligger på öns östra sida och har en underbar strand.

 

Utflykter och aktiviteter

De flesta aktiviteter som finns på denna ö är: dykning, snorkling, paddla kajak eller bara slappa. De flesta åker hit bara för att njuta av den underbara utsikten som finns runt ön och spendera sina dagar på någon strand och kanske snorkla eller hyra en longtailbåt och besöka några andra delar utav ön. Även bergsklättring är möjligt på denna.

Även fiske runt omkring Koh Phi Phi är väldigt populärt och det finns en hel del turer att välja på. Man kan även hyra sig en egen båt och utrustning om man inte har det med sig.