Koh Pha-Ngan

Koh Pha-Ngan

Snabbfakta

Yta: Cirka 168 kvadratkilometer
Antal invånare:
Cirka 13 000 personer (officiellt)
Ön är belägen: I sydöstra Thailand, Thailandviken
Största stad: Thongsala (på västkusten av ön)
Tillhör provinsen: Suratthani
Valuta som används: Thailändska Baht
Högsta berg: Khao Ra 630 m.
Lokaltid: Svensk tid + 6 timmar.
Språk: Thailändska och Engelska
Vatten: Kranvatten får ej drickas, endast från flaska.
Vaccinationer: Hör med en lokala läkare, innan avresa.
El:
220 V


Koh Phangan är en paradisö som ligger mellan öarna Koh Samui och Koh Tao. Ön är belägen cirka 100 km. från fastlandet Suratthani och 15 km. från Koh Samui. Det bor ca. 13 000 människor på ön som till 70 % består utav tropisk skog. De människor bor i Thong Sala Town. Den främsta inkomstkällan är turismen men tätt efter kommer kokosnötterna. Varje månad så skeppas det över 1 miljon kokosnötter från Phangan och Samui över till fastlandet. Koh Phangan har under alla år blivit mest känd för sina fester s.k. Full Moon Party, som anordnas i den söndra delen av ön ett flertal gånger/ år.

Är du intresserad av lugn och ro så är detta platsen för dig, men lika mycket som för den som vill festa nästan helt oavbrutet med andra människor. Detta är även en plats med stor erfarenhet av dykning. Koh Pha-Ngan ligger bara ett stenkast från Koh Samui och att kombinera dessa 2 underbara öar under sin semester är nästan perfekt, eftersom man ett utbud av det mesta.

På senare år har man byggt ut vägnätet här och att färdas längst den västra sidan och mot söder är inga problem. Även till den norra delen kan man numera ta sig utan problem. Dock finns det ett flertal stränder, speciellt på den östra sidan som inte är tillgängliga via landvägen, utan man får ta båten dit.


Mer om Koh Pha-Ngan

Tidigare var det bara backpackers som besökte denna ö, men idag är turisterna av en betydligt mer varierande karaktär. Koh Pha-Ngan lockar fortfarande budgetturister men även familjer, och även resenärer som vill lyxa till det lite på sin semester. Gemensamt för de flesta som söker sig hit brukar vara att man vill ha lite avslappnad och ”paradisisk” tillvaro och detta erbjuder verkligen ön Koh Phangan.

Undantaget från detta är det välkända ”full moon partyt” som är varje månad, då förvandlas Had Rin Nok till ett jättelikt dansgolv utav sand. Känner man inte för att delta i denna fest eller ens höra den musik som spelas, så är detta inget problem. Koh Phangan är så pass stort att du med lätthet kan hitta en lugn tillvaro även när månen är rund!

Ön Koh Pha-Ngan är belägen vid Thailands östkust, inte så långt från staden Surat Thani på fastlandet. Ön är ungefär 168 km2 stort och den största staden på ön heter Thongsala och ligger på sydvästkusten.


Hur tar man sig hit?

Från fastlandet så tar man sig enkelt hit via färja från ex. grann ön Koh Samui. Färjorna avgår från den lilla orten Donsak som ligger några mil ifrån staden Suratthani.

Kommer du ifrån Koh Samui så åker du enklast över till Koh Pha-Ngan med en s.k. ”speedboat” eller färja. Kommer du norrifrån, exempelvis från huvudstaden Bangkok, så kan du ta buss från den södra busstationen i Bangkok, eller från Khao San Road till Suratthani och därefter färjan över till Koh Pha-Ngan. Biljetter finns att köpa på nästan alla resebyråer eller så köper du den direkt på busstationen.

Det går även att åka tåg ifrån Bangkok. Tågstationen i huvudstaden heter Hualampong och det finns sovvagnar som gör att du anländer utvilad i Surat Thani. Tågbiljetter kan man köpa på resebyråer eller direkt på tågstationen Hualampong. Men var medveten om att tågen ibland är fullbokade, så det kan vara en god idé att vara ute i god tid.


Stränder i Koh Pha-Nagn

Had Rin Nok och Had Rin Nai

Had Rin Nok och Had Rin Nai  är de mest berömda och omtalade stränderna på Koh Phangan. Had Rin Nok återfinns på den östra sydspetsen utav ön och anses som en utav de finaste stränderna på Koh Phangan och den är bred och sanden vit och finkornig. Den har dock blivit väldigt populär med åren och därför finns det idag ett stort antal restauranger, barer och resort belägna intill stranden. Det är även på Had Rin Nok som den berömda fullmåne-festen anordnas, med ca 10.000 besökare/fest.

Had Rin Nai återfinns på den västra sydspetsen av ön och kallas ibland även för Sunset Beach. Här anländer även mindre färjor från Koh Samui.


Chaloklum

Chaloklum (eller Chalok Lum) var från början en liten fiskeby på norra Koh Pha-Ngan och fortfarande utgår många små fiskebåtar från denna strand på eftermiddagarna och kvällen. Fortfarande torkar fiskarna sin fångst av små bläckfiskar på ställningar intill strandens pir och brygga. Den östra delen av stranden är mycket vacker och här kan du bo i ett av de få resorten som finns belägna här.


Had Khuat

Ligger en promenad eller moped tur österut, i kuperad terräng tar dig till denna något dolda paradisliknande stranden Had Khuat även känd som Bottle Beach eller ”flaskstranden”. Vill man vill slippa promenaden, så trafikeras den korta sträckan även av mindre passagerarbåtar.


Ao Ban Tai och Ao Ban Khai

Ao Ban Tai och Ao Ban Khai är 2 st. långa stränder på Koh Pha-Ngans sydvästkust. Utsikten mot Koh Samui i söder är helt enastående, speciellt vid en solnedgång. Dessa stränder passar utmärkt för promenader då de är långa och relativt folktomma. Båda är även utmärkta att bo på om du vill delta vid fullmåne festen.


Had Yao

Had Yao brukar ofta anses som en utav de vackraste stränderna på denna ö, ja till och med i hela regionen. Stranden är knappt 1 km lång, relativt bred och belägen på öns nordvästra del.

Had Yao passar perfekt för solbad, strandsporter och mindre beach partyn. Numera finns det ett antal resort och restauranger belägna här och prisnivån är från billig till mellanklass.


Thong Nai Pan Noi – Thong Nai Pan Yai

Dessa är 2 av öns allra finaste stränder och de är belägna på öns nordöstra sida. Eftersom det bara går en icke-asfalterad djungelväg hit, som i vissa partier nästan påminner om en berg och dalbana, är stränderna lite småkrångliga att nå. Men det är väl värt besväret tycker många besökare. Ett annat säkert alternativ att ta sig hit är med transportbåtar som dagligen går ifrån Had Rin. Även om turismen till Koh Pha-Ngan ökat under senare åren så är det fortfarande relativt glest mellan solstolar på dessa 2 strandpärlor.


Had Yao

Är en stillsam strand som erbjuder en avslappnad stämning. Dessvärre kan du bara ta dig hit till fots eller med en taxibåt eller longtail båt. Vägarna hit kan beskrivas som större stigar.


Had Yuan

Had Yuan ligger i sydost, 3 km. norr om Had Rin, stranden är idealisk för dig som tillbringat en tid på Had Rin och söker efter ett lugnare och fridfullare alternativ med färre resorter, restauranger och barer. Stranden är perfekt för att läsa, simma och göra i princip ingenting under några dagar.


Mae Haad och Haad Salad

Dessa stränder ligger på öns nordvästra del och betraktas av många besökare som väldigt trivsamma. Förutom en avslappnad stämning så finns här ett fiskrikt vatten och en vit fin sand 2 av deras dragplåster. I anslutning till de båda så finns små mysiga restauranger och några närbutiker som erbjuder drycker, souvenirer, badutrustning och lite enklare mat.


Sevärdheter i Koh Pha-Ngan

Det Kinesiska templet

Detta färglada och vackra tempel finner man på den nordvästra delen av Koh Pha-Ngan och det har en ganska kort men intressant historia: En kvinna vid namn Khun Malawan besökte under tidigt 90-tal ön och fick i en av sina nattliga drömmar en religiös uppenbarelse. Drömmen resulterade i att en insamlingsfond startades och templet kunde slutligen färdigställas år 1992. Templet är beläget mellan 2 relativt höga berg, söder om byn och stranden Chaloklum.


Wat Phu Khao Noi

Av öns 20 tempel så är Wat Phu Khao Noi det äldsta. Namnet som betyder ”det lilla bergets tempel” och syftar till att templet ligger på ett litet berg, som i ärlighetens namn snarare är en kulle. Detta tempel återfinns på öns sydvästra del, en bit utanför Thongsala. För att träffa templets huvudmunk så bör man boka in ett besök till morgonen eller förmiddagen.


Vattenfallet Phaeng

Phaeng är ett utav öns största vattenfall och detta finner man efter en kortare vandring till fots. Att promenera längs bergets branta stigar är ganska jobbigt, men är framme vid målet väl värt mödan. Efter dagar av regn så är vattenfallet förstås mera spektakulärt än vid torka. Phaeng är beläget ganska centralt på ön, nordost om Thongsala.


Vattenfallet Thaan Sadet

På öns östra del så ligger det aningen svårtillgängliga vattenfallet Taan Sadet som är känt för att ha lockat till sig flera kungligheter som besökt platsen och förevigat sina besök med inristade autografer i klipporna.

Thaan Sadets svala vatten lämpar sig bra för ett svalkande dopp under Thailands varma månader. Vägen hit är bitvis kuperad, så att anlita en erfaren chaufför kan vara säkrare än att själv köra motorcykel eller vespa hit. Du tar dig dit genom att åka till byn Haad Sadet som ligger på östkusten och sedan följer du bara skyltarna.


Laem Son sjön

Laemson-Sjön tillhör ett naturskyddsområde och ligger på öns nordvästra del. Sjöns svala vatten lockar till sig turister och öbor som under åren byggt lianer och gungor intill sjön. Men tänk på att dessa rep och träkonstruktioner ibland både kan vara gamla och bräckliga och det kan ta lång tid att få hjälp om en olycka skulle vara framme.


Khao Ra

Utsiktspunkten på öns högsta berg ligger på nästan 630 m. över havet. Ett antal mindre stigar gör det möjligt att nå toppen till fots. På vägen dit passerar man vattenfallet Phaeng, som i sig är värd ansträngningen. Men tänk på att vissa delar av vägen dit är svårframkomlig, men det finns guider med god kännedom om den lokala naturen att hyra.

 

Att göra

Sportdykning och snorkling

Stora korallrev och klara vatten har skapat bra dykvatten kring Koh Pha-Ngan, Ön Koh Ma är belägen just norr om stranden Mae Had och är utmärkt för dig som gillar att snorkla. Det finns mycket koraller här och ganska stora mängder fisk. Norr om ön återfinns Sail Rock, vars vatten har gjort sig känd för att ge hem åt både valhaj och barracuda. För den som vill ta ett internationellt dykcertifikat finns flera dykskolor med certifierade instruktörer att hyra. Många av dykskolorna har sina kontor i trakterna runt Had Rin, Had Yao, Chaloklum och Thongsala.


Mountainbiking

Gillar man att cykla så är Koh Phangan en perfekt ö för denna aktivitet. Det finns många offroad vägar att välja mellen, men tänk på alltid använda cykelhjälm då vägarna ofta är steniga. Knäskydd och cykelhandskar kan även det vara bra om olyckan skulle vara framme. Terrängcyklar finns att hyra på platser runt Koh Phangan bl.a. på vissa resort och på specialbutiker i Thongsala och i Had Rin.


Båtturer och fisketurer

En båttur runt Koh Pha-Ngan kan vara ett avkopplande och samtidigt innehållsrikt äventyr. Man kan även åka och besöka andra några mindre öar runt Koh Pha-Ngan och bekanta sig med livet under ytan i snorklingsvatten. De flesta hotell och resebyråer erbjuder båtturer till sina gäster och kunder. Priserna varierar beroende på båttyp och längd och tid.


Paddla kajak

Ett annat sätt att utforska Koh Pha-Ngans kustområde är att hyra sig en kajak och paddla ut direkt ifrån stranden. Had Yao, Haad Salad, och Had Khuat är bra stränder att utgå ifrån. Kajaker kan man hyra på de flesta stränder. Men glöm inte att använda rikligt med solkräm eftersom att solen är väldigt stark när man är ute på vattnet.


Wakeboarding och Kiteboarding

Wakeboarding kan man prova på uppe i Chaloklum Bay som ligger i norra Koh Phangan. Ett utav företagen som erbjuder detta är Wake Up och som dessutom har erfarna instruktörer till hjälp. Kiteboarding kan man prova på i Ban Tai.


Trekking

Koh Pha-Ngans oexploaterade inland passar bra för långa trekkingturer. Mindre bergsvägar letar sig upp längs öns bergiga toppar och fatt nå den högsta toppen rekommenderas det att man väljer den vandringsled som börjar vid byn Baan Madeuawaan som ligger norr om vattenfallet Phaeng.

Slutmålet heter Khao Raa och ligger 627 m. över havet. Den som känner sig lite osäker inför öns branta klippor och exotiska djurliv kan hyra sig en guide som kanske gör utflykten en aningen säkrare.


Paintball

Paintball är en riktig adrenalinpumpande aktivitet och som man faktiskt kan roa sig med under sitt besök på Koh Pha-Ngan. Paintball Warfare erbjuder det här på sin 2 rai stora bana (3200 km2) och den återfinns nära Thongsala.


Strandvolleyboll och strandfotboll

Dessa 2 aktiviteter är populärt främst på den sena eftermiddagen då solen börjar avta något. Båda är aktiviteter där du får en solbränna, motion och förhoppningsvis något riktigt roligt på samma gång.


Muay Thai, Yoga och Brasiliansk Ju-Jitsu

Till Horizon Muay Thai Boxing Camp tar man sig via båt och denna thaiboxnings-camp är belägen relativt nära Haad Rin på den södra delen av ön. Horizon erbjuder förutom thaiboxningsträning, även några matlagningskurser och massagekurser. Väletablerade Jungle Gym erbjuder allt ifrån enstaka träningspass, till flera långa månader träningsläger för den som stannar en längre tid på ön. Traditionell Muay Thai-träning har på senare år börjat varvas med den populära kampsorten BJJ (Brasiliansk Jiu Jitsu). Vid sidan om kampsportsträningen erbjuder detta gym också stänger, hantlar och maskiner för styrketräning. Även yogakurser, finessträning och en juice bar finns att tillgå här.

Arena Gym är ett gym vid Had Rin Nok. Här kan man få en personlig tränare som instruerar i styrketräning, yoga eller thaiboxning. All utrustning och alla träningsmaskiner är av toppkvalitet. Arean Gym har även en boxningsring.


Hyra moped eller motorcykel

Att åka sig en motorcykel är ett trevligt, men ganska riskfyllt sätt att utforska Koh Pha-Ngan  på. Även om vänstertrafiken inte är speciellt tung eller tät, så är de branta vägarna ofta i dåligt skick. Trots detta gör den vackra naturen och frihetskänslan att många väljer att hyra sig en motorcykel. Om du gör det, glöm inte hjälm och kom ihåg att köra försiktigt.


Att promenera och vandra

Koh Pha-Ngan är en ö som passar sig utmärkt för promenader och vandring. Man kombinerar då sightseeing med lite motion och man kan dessutom skaffa sig en solbränna under tiden. Antingen går man längs huvudvägen, eller i den mer kuperade terräng på stigar. Men man bör dock alltid ha med sig en karta så att man hittar tillbaka. Och tänk på följande:

* Ofta är det riktigt varmt, så ta med dig rikligt med vatten eller se till att köpa det regelbundet på butiker som du passerar under din vandringen.

* Använd gärna myggmedel, eftersom att den s.k. dags aktiva tigermyggan finns i området och Denguefeber kan vara en riktigt otrevlig sjukdom, som kan resultera i hög feber och blödningar m.m.

* Se till att du inte går alltför för sent på kvällen, för hamnar du i djungeln när det blir mörkt kan det vara mer eller mindre omöjligt att hitta sin väg hem. Solnedgången är runt kl 18.30-19.00, beroende på årstiden.

* En karta över ön är bra att ta med sig . Då slipper man gå vilse och kan dessutom lättare hitta sevärdheterna utefter vägen.

* Gå gärna på höger sida så att du möter trafiken och kan undvika eventuella fartdårar. På Koh Pha-Ngan kör många bilar fort och vissa ganska vårdslöst, så var extra uppmärksam när du går efter vägarna.

* Använd hög solskyddsfaktor, man bränner sig lätt i Thailand pga. den starka solen. Brännblåsor och knallröd hud är varken hälsosamt eller särskilt skönt.

 

Fullmånefesten på Koh Pha-Ngan

Fullmånefesten, eller även kallad Full Moon Party hade sin premiär under början av 80-talet, då några backpackers samlades på Haad Rin Nok för att dansa i fullmånens sken till musik från en vanlig kassettbandspelare.

Nuförtiden drar denna festlighet mellan 6000-14000 människor/gång, beroende på säsongen. Då dansar man, festar och har trevligt tillsammans hela natten lång. Musiken är blandad du kommer att höra allt ifrån trance, drum n’ bass, psychedelic, jungle, disco, hardcore, men även mer kommersiell dansmusik. Det är rutinerade DJ:s som levererar musiken från restauranger och barer vid Haad Rin Nok och några spelar även direkt på stranden. det förekommer  även diverse shower nere på stranden så som eldjonglering, dans på styltor, akrobatik m.m.

När är fullmånefesten?

Ja när det är fullmåne, om den dock inte sammanfaller med en buddhistisk högtid eller viktig valdag. De exakta datumet för festen kan du alltid få bekräftat när du befinner dig på plats.

Vart är festen?

På stranden Haad Rin Nok, på den östra sidan som är belägen på den allra sydligaste delen av Koh Phangan i provinsen Suratthani.

Säkerhet och trygghet

Fullmånefesten är inte alls farlig att besöka, men då det är mörkt ute och man befinner sig bland bland massor av människor (och en del berusade sådana), så gäller det förstås att vara lite beach smart.

Använd därför ett par ordentliga sandaler eller skor, så du inte förstör din semester genom att trampa någon trasig flaska eller glas. Detta inträffar ganska ofta och med olika varierande allvarlighetsgrad. Får man skadorna på senor och muskulatur kan det vara minst sagt otrevligt om man har riktig otur.

Bada heller inte berusad om havets vågor är höga. För det är förstås minst sagt olämpligt att slå huvudet emot en sten eller i ett korallrev i detta tillstånd.

Acceptera inte drycker eller mat från människor du inte känner. Även inte är så vanligt att människor blivit drogade pga. av att de accepterat motsvarande.

kom ihåg att förvara dina värdesaker på ett säkert ställe, för stölder kan dessvärre förekomma som på turistorter i Thailand. Tjuvar har många fördelar i enorma folkmängder där även många dessutom som är berusade.

Desto bättre är den absoluta majoriteten av människor generellt glada och trevliga på detta jättearrangemang. Så med tanke på antalet människor så är antalet bråken väldigt få. Om någon mot förmodan skulle uppträda otrevligt är det som vanligt bara att gå därifrån, eller i värsta fall uppmärksamma personal, vakter eller polis.

Gällande droger

Tyvärr har den här festen många gånger förknippats med droger och drogmissbruk. Men både uniformerade och civilklädda poliser finns på plats för att ingripa om de misstänker droghandel eller att människor är drogpåverkade.

I Thailand kan även riktigt unga människor dömas till långa fängelsestraff om de har befattat sig med droger i Thailand. Att hamna i ett thailändskt fängelse är absolut inget man ska eftersträva.

Ett tips är att kontakta en resebyrå i området eller en restaurang på Haad Rin för att få det exakta datumet för festen.