Koh Muk

Koh Muk

Snabbfakta

Yta: 5,6 km²
Öns längd: 4,4 km
Provins: Trang
Bofasta: 2000
ATM: Nej
Placering:
Södra Thailand
Säsong: Året runt
Högsäsong: Okt-mars
Transport hit: färja/båt
Avstånd till Krabis flygplats: 60 km.
Valuta: Baht
Språk: Thailändska
Vatten: Kranvatten får ej drickas, endast från flaska.

I Trangs skärgård lite söder om Phuket, ligger den lilla ön Koh Muk. Här råder ett härligt avslappnat lugn med kritvita stränder och kristallklart turkost vatten, ett riktigt romantiskt paradis. Det här är ön för alla som vill komma bort från all buller och stress, vill du festa eller shoppa så ska du inte åka till denna ö.

Koh Muks yta är ca 5,6 km² och denna vackra ö är mest känd för sin smaragdgrotta (Emerald cave) eller Tham Morakot som den heter på Thailändska. Grottan är som är ett litet hål i den stora bergvägen, där man kan simma in i ett svart hål ca. 80 m. in i berget om man har en guide med sig. Vidare in i grottan väntar en magisk syn, grottan är omgiven av lodräta och ståtliga klippväggar med ett kristallklart vatten och en liten sandstrand som är kantad med palmer. Här kan man dock inte stanna alltför länge, med tanke på att tidvattnet snabbt stiger. Glömmer man att simma tillbaka när vattnet stigit får man vänta tills nästa dag med att lämna platsen. Smaragdgrottan var tidigare ett gömställe för ortens sjöpirater som gömde sina skatter där efter sina plundringar av fartyg i området för över 100 år sen.

Den populäraste stranden i Koh Muks är Haad Farang där är sanden mjuk och fin precis som potatismjöl, ja det är en väldigt speciell känsla att vandra på denna strand. Runtomkring ön så finns det massor med fina snorkel platser, så det är verkligen att rekommendera att hyra sig en longtail båt och upptäck undervattensvärlden här. En väldigt häftig upplevelse är Emerald Cave, den gamla piratgrottan. För att komma till den, så måste du simma 80 m. i en mörk lång tunnel, men när du väl kommer fram så väntar en magisk lagun.

Koh Muk är en ganska stor ö jämfört med de närliggande öarna. Öns natur är fylld av höga klippor och stenar som möter det öppna havet på den västra kusten.