Koh Lipe

Koh Lipe

Snabbfakta

Yta: 2479 km2
Invånare:
ca. 800
Öns längd:
3 km.
ATM:
Nej
Ingår i: Tarutao Nationalpark
Placering:
Sydvästra Thailand
Lågsäsong:
juni-okt
Högsäsong:
nov-maj
Transport hit:
färja
Provins:
Satun provinsen
Aktiviteter:
Goda möjligheter till dykning och snorkling. Man kan också spela beach volley på stranden
Valuta: Baht
Språk:
Thailändska
Vatten: Kranvatten får ej drickas, endast från flaska.

Koh Lipe är en liten ö i den södra delen utav Andaman havet. Det ligger i Satun provinsen och ca 60 km. från fastlandet. Det är en del av Tarutao National Marine Park, som är en stor grupp öar ungefär 70 öar.

Koh Lipe är känt för dykning och snorkling och de vackra stränderna och den avslappnade atmosfären. Högsäsong startar i början utav november och pågår fram till början av maj. Under högsäsongen så finns det dagliga färjor från flera stycken öar och bryggor på fastlandet.

Om du kommer under en thailändsk helgdag under högsäsong, så kan det vara klokt att reservera ett boende, eftersom att ön då fylls helt. Koh Lipe är mycket populärt bland thailändska turister under helger och helgdagar och boendet bokas ibland månader i förväg. Men även om hotellen blir fulla så är det fortfarande mycket lugnt och stillsamt på ön.


Att göra

Dykning

Koh Lipe har för tillfället 7 st. dykaffärer/dykbutiker. Och ett utav de bättre dykställena runt ön är den på den södra spetsen vid Sunrise Beach. Rakt utanför stranden så ligger en liten ö som bjuder på mycket vackert att titta på. Men man ska var försiktig med strömmarna för de kan ibland vara starka här. Andra bra ställen är Chabang med sina fina korallrev och Koh Sawang som alltid har en enastående sikt. 8 mile rock får nog sägas vara ett av de bästa men är endast avsedd för advanced divers.


Mat och dryck

På Pattaya beach så anordnas varje kväll grillkvällar. Då det är flera restauranger som ordnar utsökta middagar nere på stränderna. Vägen mellan Pattaya Beach och den lilla byn kantas utav små butiker som säljer frukt, nödvändighetsartiklar, pannkakor och annat smått och gott. Det är en idealisk gata för en billig lunch.