Koh Lanta

Koh Lanta

Snabbfakta

Invånare: 20 000
Storlek: 27 km lång, 8 km bred.
Trafik: Här är det begränsad trafik.
Yta: Area 134 km2
Att resa hit: Koh Lanta reser man lättast till med båtar direkt från Krabi stad eller från Ao Nang.
Högsäsong: November – April
Regnperiod: Juni – Oktober
Medeltemperatur: 28 grader
Vaccination: Rådgör med läkare om ev. rekommendationer.
Tidsskillnad: Svensk tid + 5 timmar.
El: 220 V
Språk: Thailändska
Valuta: Baht
Vatten: Kranvatten får ej dricks, endast från flaska.
Omgivning: Öar ca 51 st.
Placering: Sydvästra Thailand
Transport hit: båt, buss

Koh Lanta är egentligen ett ö-område som består utav 52 st. öar. Koh Lanta ligger i Andaman havet på västkusten av Malackahalvön i södra Thailand, ungefär 70 km. söder om Krabi Stad.
Koh Lanta Yai är den största utav de olika öarna och en ö som blivit väldigt populär bland svenska turister.

Saladan Village är huvudort på ön och är en äkta thailändsk fiskeby. Den är belägen på öns norra spets och har flera små marknadsstånd, restauranger, barer och dykfirmor. Där finns även läkare, bank och ATM.

Befolkningen på ön är en blandning utav thaimuslimer och Chao Naam (sea gypsy, havszigenare) som bosatte sig här i slutet utav 1800-talet. Ungefär 80 % av befolkningen är muslimer och några är få är thai Buddhister. Befolkningens huvudsakliga sysselsättning är att odla gummiträd, cashewnötter och bananer tillsammans med fiske och även under senare år även Turism.

Mer om Koh Lanta

Koh Lanta drar många svenskar och detta p.g.a. den underbara naturen, lugnet och framförallt de otroligt vackra stränderna. Klong Dao stranden är väldigt populär för sin barnsäkerhet, eftersom att stranden är långgrund och därmed säkrare för barnen. Long Beach med sin underbara tropiska natur drar lite mer ungdomar som gillar ett enkelt boende och avslappnande natur. De övriga stränderna på Koh Lanta är väldigt lugna och de som väljer dessa stränder vill ha total lugn och ro.

På Koh Lanta kan man under dagen hitta många vackra utflyktsställen. Längs stränderna så finns det ett stort antal mysiga restauranger som lyser upp tillvaron med levande ljus. Efter  man ätit så kan man ta sig ner till stranden, där det finns en del små barer, där man kan ta sig en drink och lyssna på musik eller bara lyssna på havets brus.

Koh Lanta erbjuder hotell i de flesta prisklasserna, allt ifrån små bungalows anläggningar till lite större hotell med stora bassänger och spa. Till skillnad från många hotell på Krabi, Phuket och andra turistställen i Thailand så erbjuder många hotell på Koh Lanta boende för hela familjen, där man ryms mer än 3 personer.

Utflykter

Det finns mycket att göra på Koh Lanta om man skulle blir trött på strandlivet. Den gamla staden är ett trevligt utflyktsmål, precis som elefantridning, snorkling och dykning, trekking, matlagningskurs och kajakpaddling.

Man kan ta och besöka Tham Khao Mai Kaew grottorna som ligger mitt på ön, där finns det fladdermöss och en grott-pool som man kan simma i. Det finns grottguider att hyra nära grottan.

Det finns även en äldre regnskog på den södra delen utav ön där ligger också nationalparkens huvudkvarter. I regnskogen man få se apor, ekorrar, skorpioner och olika fågelarter.

 

Kommunikation

Koh Lanta når man lättast med båt från Krabi stad eller från Ao Nang och det tar ungefär 2 tim. Från piren Rassada i Phuket stad går det även båtar till Koh Lanta via Koh Phi Phi.

För att ta sig runt Ko Lanta så kan man hyra sig en moped för en dag. Det finns även bil att hyra på några utav hotellen och vägarna har på senare tid blivit asfalterade, men kom ihåg att Thailand har vänster trafik.