Koh Chang

Koh Chang

Snabbfakta

Invånare: 4900 invånare
Yta: 217 km2
Klimat: Tropiskt medel temp. ca: 27-32 grader
Regnperiod: Juni – Okt.
Banker: JA och ATM
Flygplats: Närmaste flygplats, Koh Samui och Bangkok
Högsta berg: 743 m
Lokaltid: Svensk tid + 6 timmar.
Språk: Thailändska och Engelska
Vatten: Kranvatten får ej drickas, endast från flaska.
Malaria: Malaria myggor finns i området, ät malaria tabletter.
Vaccinationer: Hör med en lokala läkare, innan avresa.
Stränder:
Här finns romantiska och sagolika sandstränder.
El: 220 V

Koh Chang är Thailands 3:e största ö i provinsen Trat nära Kambodja. Denna ö är en stor marina nationalpark som ingår i Trats skärgård med 52 st. öar. Koh Chang är en ganska orörd ö och mycket tack vare de höga bergen som finns på ön. Bara 5-6 timmar öster om Bangkok och knappa 3 timmar från Koh Samet hittar man Koh Chang.

För bra några år sen så var ön nästa helt främmande för många turister och det fanns knappt några hotell eller vägar på västra sidan av ön. Men idag så finns det många vackra hotell med hög standard till billiga priser. Men myndigheterna i Trat godkänner inga stora och höga komplexa hotell på ön, eftersom de anser att det förstör den högklassiga och färgrika miljön som finns på Koh Chang. Idag finns det en relativt bra väg som nästan sträcker sig runt hela ön.

Koh Chang är nu ett ganska populärt resmål och Koh Chang betyder Elefant ön  och namnet har den fått eftersom formen på ön liknar ett stort elefant huvud. Detta är en nya favorit ö bland oss skandinaver och givetvis erbjuder Koh Chang det bästa av Thailand. Här finns allt för en lyckad semesterresa i Thailand.

 

Mer on Koh Chang

Koh Chang är en stor ö som ingår i nationalparken som ligger söder om Trat och är den är näst största ön efter Phuket. Stora delar av Koh Chang är beväxt med träd som är väldigt orörda på grund utav de höjdskillnader som utmärker ön. Den västra sidan av ön är välutvecklad för tillfället, med ett flertal stränder och vikar och asfalterade vägar, medan den östra delen fortfarande är relativt outforskad av turister.

Ön har blomstrat upp efter Tsunamin då många sökte sig hit för olika alternativ och många har förstått att denna gröna ö är väl värt ett besök när man är i Thailand, även om den inte ligger så bekvämt för många turister. Ön ligger nära gränsen till Kambodja och dessutom en bra bit från Pattaya, Jomtien och även Koh Samet som ligger öster om Bangkok.

Koh Chang är en helt underbar ö, som även vi svenskarna lyckats hitta. Här är naturen helt fascinerande och de flesta som kommer hit stannar till på White Sand Beach och Klong Phrao. Öns namn innehåller just order Chang, som betyder elefant på thailändska. Så ett besök på ön och kanske en elefantridning är en utav saker man vill hitta på under dagarna man är här! Det finns några alternativ för transport hit och det tar egentligen inte mer än 6 timmar från Bangkok.

 

Att ta sig till Koh Chang

Som sagt var så är transporterna till Koh Chang vanliga därför att både thailändare och turister besöker ön regelbundet. Oavsett varifrån man kommer så ska man bege sig till Trat och sedan vidare till båthamnen på fastlandet, Laem Ngop, där ett flertal båtar avgår till Koh Chang. Det rekommenderas att man tar den stora bilfärjan och inte de mindre båtarna som trafikerar denna sträcka. Och speciellt om ni hyr en minibuss, då måste ni ta den stora färjan!

 

Shopping och butiker på Koh Chang

Shoppingen är ungefär samma som på andra mindre öar i Thailand, som t.ex. på Koh Phangan, Koh Lanta och Koh Tao. Shoppingen är inte stor men man säljer det mesta som kan behövas och lite till. Klädes kopior säljs på ett flertal ställen, smycken är vanligt, men hör finns det inga stora shoppingcentrum utan den får du avverka i Bangkok.

På den första stranden finns många optiker för de som vill ordna sig ett par glasögon på ön. Även skräddare kan man stöta på här, men de är mycket färre än i t.ex. Phuket och Koh Samui.

 

Utflykter och aktiviteter på Koh Chang

De flesta turister spenderar dagarna på stränderna, men vill man hitta på något annat så rekommenderas det i första hand att hyra sig en moped och se sig runt på ön. Åk runt till de olika stränderna på västkusten och ta dig ner till fiskebyn Bang Bao som ligger i de södra delarna. I Bang Bao kan man ta en lunch eller en middag.

Vill man uppleva något annorlunda så ska man besöka fiskemarknaden, men då får man kliva upp tidigt och vara där innan 6 på morgonen.

För övrigt så säljs det på de lokala resebyråer en hel del olika anordnade utflykter till olika aktiviteter, som t.ex. elefantridning och trekking. Många utflykter innefattar snorklingen till de närliggande öarna som är fantastiskt och väl värt att rekommendera. En del utflykter går med speedbåtar och kostar dock lite mer medan vissa går med enklare och inte så snabba båtar, men då är utsikten fantastisk och väl värt den extra tiden.