Khao Lak

Khao Lak

Snabbfakta

Invånare: med omgivningar ca: 5250 invånare.
Bad: Långa härliga stränder.
Färdmedel: Buss, taxi, mopedtaxi, minibussar.
El: 220 Volt
Valuta: Thailändska Baht.
Språk: Thai
Tidsskillnad: Svensk tid +5 timmar.
Klimat: Tropiskt med en medeltemperatur på 27 grader
Närmaste flygplats: Phukets flygplats
Khao Lak betyder: ”De förankrade bergen”
Avstånd till Phuket: 80 kilometer
Ligger i distriktet: (Amphoe) Takua Pa
Ligger i provinsen: (Changwat) Phang Nga
Bra att veta: Khao Lak är ett nationalparksområde och här är det inte tillåtet med solstolsuthyrning på stranden. Men några hotellen har tillåtelse att ha sina solstolar på sin privata del av stranden.

Khao Lak är ett underbart nationalparksområde som ligger på fastlandet lite norr om Phuket, lite mindre än 1  tim. resa från flygplatsen. Här kan du tillbringa sköna och avkopplande dagar nere vid stranden och äta gott på de lokala restaurangerna. Vill du aktivera dig, så kan du ge dig ut i djungeln eller åka på en dyk- eller snorkeltur.

Nang Thong och Bang Niang är de populäraste stränderna i Khao Lak och det är även här som de flesta hotellen finns. I detta område hittar man även den bästa shoppingen och de flesta restaurangerna. För att ta dig hit tar man buss, eller minibuss ifrån Phuket, Krabi eller Bangkok. De milslånga stränderna med sin gyllene sand är svåra att motstå.

Något direkt centrum finns det inte i Khao Lak, men några lokala restauranger hittar du längsmed huvudgatan, men annars äter man och roar sig på hotellen.

 

Mer om Khao Lak

Det har nu gått några år sedan tsunamin passerat och Khao Lak är åter ett grönskande semesterparadis med en doft av jasmin och smekande vågor.

Khao Lak ligger bara 45 min. norr om Phuket International Airport och Khao Lak tillhör den sydliga provinsen Phang Nga. I Khoa Lak finns det 3 st. nationalparker som är helt enastående, de azurblåa vattnet som möter den vita stranden och det underbart vackra skogsområdet som präglar området. Parkerna har ett rikt djurliv och de har mycket att stoltsera med utöver det vanliga tropiska växterna och vilda djuren. Här kan man även vandra, bada i källor och vattenfall, paddla kanot och rida elefanter. En helt fantastisk avkopplig!

Strax utanför, i Andaman Havet, så finns det 9 obebodda Similan Islands och dessa 9 öar utgör tillsammans en nationalpark. Dessa öar är kända för sina kritvita stränder och fantastiska korallrev som omringar dem. Det är ett riktigt paradiset för dykare och för dom som gillar att snorkla. Similan Islands räknas faktiskt till ett utav de 10 bästa dykområdena i hela världen.


Shopping i Khao Lak

De flesta affärer ligger längs huvudgatan och där hittar du det mesta fast i en mindre skala. Här kan man köpa piratkopior utav märkeskläder, hantverk, souvenirer och thailändskt siden. Här finns även skräddare  som kan sy upp det plagg som du önskar. På huvudgatan ovanför Nang Thong finner du ett relativt stort snabbköp vid namn Nang Thong Supermarket. Denna butik erbjuder lokala och importerande livsmedel såsom godis, solskydd osv. Centrala Khao Lak har även ett antal internetcaféer.


Sol och bad

Khao Lak har massor av vackra gula och vita långgrunda sandstränder med finkornig och mjuk sand. Vattnet är klarblått och vid strandkanten så svajar palmerna. Stora delen utav kusten benämns som Khao Lak sandstrand. Mot söder så heter stränderna Khao Lak Beach, Sunset Beach och Nang Thong Beach. Nang Thong Beach ligger närmast centrum, men Ao Thong Beach (White Sand Beach) klassas som den vackraste stranden. Den ligger ungefär 15 km från Khao Lak centrum.


Stränder i Khao Lak

Hat Khaolak

Eller även kallad Baan Khaolak Beach, är den som också kallas den mest populära stranden i Khao Lak. Här intill bor du lugnt och lyxigt, men billigare alternativ finns även på den norra delen av stranden.

Hat Thai Muang

Även kallad Turtle Beach, som ligger i Thai Muang Nationalpark i södra Phang-Nga provinsen. Denna kustlinjen sträcker sig nästan hela 2 mil och stranden är känd för bra simning. Till denna strand kommer det sköldpaddor och lägger sina ägg under nov-feb.

Hat Bang Sak

Stranden ligger norr om Hat Khaolak. Denna strand är mycket lugn och anses inte riktigt matcha Hat Khaolak. Men den är definitivt värt en picknick tur. Längsmed denna strand ligger även många små mysiga fiske restauranger.

Bang Niang Beach

Den här stranden är ungefär 1 mil lång och stundtals ligger den väldigt öde. Den här stranden är perfekt för dig som bara vill promenera längsmed vattnet. Här intill finns även en liten fiskeby man kan gå och titta på.

Khuk Khak Beach

Ligger 4 km norr om Bang Niang och detta är kanske inte världens vackraste strand, men ändå vacker i sig. Här ligger den lilla byn Ban Khuk Khak som har en bensinstation, mataffär och polisstation intill sig.

 

Mat och dryck i Khao Lak

Khao Lak har många restauranger med väldigt god mat. Khao Lak ligger på västkusten vilket då betyder att det serveras mycket fisk och det rekommenderas verkligen att testa deras egna fiskrätter. Staden erbjuder så klart även annan mat också så som thailändsk husmanskost och europeisk mat. De flesta restauranger ligger längs huvudgatan, men det finns även restauranger vid vattnet, där du kan avnjuta maten med havsutsikt.

Nattlivet är begränsat på Khao Lak, men det finns ett antal enklare strand barer längsmed Nang Thong, Bang Niang och Khuk Khak. Och området vid huvudgatan erbjuder även en del mindre barer och restauranger, som serverar allt ifrån stekt ris till köttbullar med stuvade makaroner och annan skandinaviska mat.


Att göra i Khao Lak

Similan Islands

Den här ögruppen består utav 9 st. öar och är en utav Thailands mest fascinerande National Parker med alldeles perfekta stränder och ett fantastiskt vatten. Här finns inga tillgängliga hotell eller resorts, men du kan på den största ön hyra en liten bungalow eller tält på stranden om man skulle vilja övernatta här. Similan Islands ligger ungefär 65 km väster om Khao Lak och öarna har sällsynta marina djur runt sig och det bästa vattnet i världen till att utöva sport dykning på. Här kan du kan mycket väl få se stora havssköldpaddor, rockor och andra extraordinära djur. Vattnet runt öarna är kristallklart och här finns massor utav rev och klippor under ytan, som är perfekta bostäder för annorlunda vattendjur. Men kom ihåg att öarna är stängda från 15 maj-1 november varje år, p.g.a. stora vågor och starka vindar som förekommer under denna period.

Sevärdheter i Khao Lak

Lam Ru National Park är definitivt värt ett besök. Detta är en geografisk nationalpark och är den 66:e i Thailand. Parken är gaska stor, den sträcker sig 123 km2 långt och är fylld av djur och växter. När du går runt i nationalparken så kommer att få se ett antal olika orkidéer, jätte ekorrar, svart astatisk björn, vackra fjärilar och mycket mer. I nationalparken finns det dessutom stränder och otroligt vackra korallrev.

I Khao Lak finns det ett antal olika vackra vattenfall med sötvattenspooler där man kan få svalka av sig efter en het dag i solen. Det närmaste vattenfallet heter Namn Chong Fah och vattenfallet ligger en bit norr om Khao Lak och har vattenflöde året runt. Åker du istället runt 30 km söderut så kommer du till Nam Tok Lampis vattenfall. Där måste man promenera genom en tät djungel för att komma fram till vattenfallet. Vattenfallet är ganska stort och indelat i 3 nivåer. Här är det lika så vattenflöde året runt.

I närheten av Khao Lak finns det även ett par olika tempel som man kan besöka. För att nämna några: Suwan Khuha och Bang Riang.

Lam Ru National Park

Varför inte bada i något av vattenfallen som ligger i närheten av Khao Lak eller gå in i nationalparken för att utforska djurlivet. Den här nationalparken blev den 66: e nationalparken i Thailand den 30 augusti 1991 och omfattar 125 km2. Den högsta bergstoppen som finns i parken når 1077 m. ovanför havsytan och toppen ligger ungefär 30 km väster om Khao Lak. Denna park har en stor variation utav terräng som erbjuder både klippor och stränder vid havet och stora skogar och höga berg. Djurlivet är enormt och en utav de större däggdjuren som finns här är: Malayiskt Tapir.


Spela golf i Khao Lak

Khao Laks golfbana har 18-hål och banans längd är 6825 m. och par är 72. Banan ligger på Royal Thai Navy Sport Development Centre i Thap Lamu, några kilometer söder om Khao Lak. Banan ägs utav den thailändska marinen och banan är belägen vid ett utav Khao Laks vackraste naturområden: Son-Ngam.

Att ha ett grönt kort är inte obligatoriskt i Thailand, men en fördel är att ha lite erfarenhet av spelet. En del klubbar erbjuder introduktionskurser som leder till en form utav licens, som kan jämföras med ett green card. Att hyra sig en caddie när man spelar är i regel obligatoriskt. Avgiften som man betalar för denne brukar ligga runt ungefär en svensk 100-lapp.

Klädkoden på banorna är normala golfkläder: skjorta eller pikétröja med krage (inte en vanlig T-shirt), lämpliga shorts, men dock inga badbyxor. Golfskor föredras men vanliga gymnastikskor brukar ibland accepteras.


Elefantridning

Vid Ton Patiwat kan man om man vill få möjlighet att rida på elefanter i en naturskön omgivning. Under turen så passerar man ett par mindre vattenfall. Detta är en upplevelse du sällan kommer att glömma. Du kan boka dessa turer på de flesta resebyråer i Khao Lak och till och med på en del resebyråer i Phuket.


Varma källor

Vid Kapong så hittar man några varma källor och en tillhörande naturlig bassäng. Dessa källor passerar du om du besöker Lam Ru och Hin Lad vattenfallen i nationalparken Khaolak-Lamru. Det kan därför passa bra att kombinera dessa 2 destinationer under en dagsutflykt.

Ban Bo Dan-källorna hittar du några kilometer söder om staden Thai Muang och vattnet här har en ganska hög mineralhalt, inkluderat kalcium och natrium, vilket gör dem väldigt populära för hudvård och stresslindring. Väl värda ett besök.