Kanchanaburi

Kanchanaburi

Fakta om Kanchanaburi

Namn: Changwat Kanchanaburi
Area: ca. 19 483 km2
Invånare: Cirka 800 000
Beläget: Centrala Thailand
Huvudstad: Kanchanaburi
Avstånd från Bangkok: 130 km.
El: 220 V
Språk: Thailändska
Valuta: Baht
Vatten: Kranvatten får ej dricks, endast från flaska.
Vaccination: Rådgör med läkare om ev. rekommendationer.

Provinsens huvudstad bär också namnet Kanchanaburi och ligger ca 130 km nordväst om Bangkok. Enklaste sättet att ta sig hit är med tåg eller buss, restiden är under 3 tim. Kanchanaburis natur präglas av berg, djungel, flodområden och flera vattenfall.

Mest känd är provinsen för bron som korsar floden Kwai och mängder av människor miste livet när den 415 km. långa sträckan mellan Thailand och Burma skulle läggas med räls. Nära bron så finns även ett krigsmuseeum med en stor vapensamling och militärutrustning från denna tid.

Kanchanaburi är Thailands 3:e största provins och löper från Himalaya som bidrar till en vild natur med övervägande skogsbevuxna bergsområden. Provinsen gränsar även till Burma i väster.

Sevärdheter i Kanchanaburi

I Kanchanaburi ligger den världsberömda Bron över floden Kwai som beskrivits både i böcker och på film. Den är en del utav Dödens järnväg som byggdes utav japanska trupper för att de skulle kunna nå Burma utan att behöva använda sig av havet. På begravningsplatsen i Kanchanaburi vilar många krigsfångar från bl.a. Storbritannien, Indien, Holland och Australien som tillsammans med asiatiska fångar förlorade sina liv under byggande av Dödens järnväg under 2:s världskriget. En annan del utav järnvägen är ett bergspass känt som Hell Fire Pass p.g.a. att extra många fångar dog just här, när de hackade sig genom berget enbart med hjälp utav handverktyg.

Bakom provinshuvudstaden Kanchanaburi där floderna Kwai Yai och Kwai Noi flyter ihop tar ett naturskönt landskap vid, med stillsamma naturreservat, vattendrag, vattenfall och grottor med spår ifrån forntida Neolitiska boplatser. Här får man möjlighet att bada och åka flotte nedför floderna eller så bara njuta utav den underbara naturupplevelsen som Kanchanaburi har att erbjuda.

Bron över floden Kwai

Trots sitt lilla format och så är den här svarta järnbron en utav världens mest berömda broar tack vare några filmer och böcker. Den hämtades från Java utav den japanska armén som tvingade allierade krigsfångar att montera upp den som en del utav döds järnvägen som band samman Thailand med Burma. Bron över floden Kwai bombarderades flitigt under 2:a världskrigets slut utav de allierade, men byggdes upp igen efter krigets slut och den används fortfarande idag. Brospannets bågar är de delar av bron som fortfarande är kvar sena originalet. Vid brons östra ände så kan lok och andra rälsfordon från 2:a världskriget skådas på det lilla järnvägsmuséet där naturligtvis souvenirer även kan köpas.


Japanska krigskyrkogården

Straxt söder om Bron över floden Kwai så finns det en minneskyrkogård över de ca. 16000 allierad soldater och ca. 49000 tvångsarbetare som miste livet under konstruktionen av ”döds-järnvägen” och Bron över floden Kwai.