Gulfkusten

Gulfkusten

Gulfkusten/Siamviken eller även känd som ”Gulf of Thailand”, gränsar till Kambodja, Thailand och Vietnam. Denna klyfta omfattar ungefär 329 km2, men är relativt grund med ett medeldjup på 45 m. och en max meter på 80 m., en som träcker sig 725 km lång. Så Gulf of Thailand är ganska grund längsmed kusterna vilket gör att dess vatten ger lukrativa fiskevatten. Många floder rinner ut i Gulfkusten, men Chao Phraya är den mest betydande.

Gulfkusten är inte så dramatik som Andamanhavet, men ändå så skapar vyn av det smaragdgröna havet och vajande kokospalmer lätt bilden av ett klassiskt paradis. Den övre delen av Siambukten är en del av landet som de flesta turister bara passerar på väg till mer kända destinationer som Koh Samui och Krabi. Men här finns mycket att erbjuda bl.a. för den äventyrslystne uppskattar nog ett besök i Kaeng Krachan nationalpark, Thailands största nationalpark. Anda kanske tycker om det avspända semesteranläggningarna vid Cha-Am och Hua Hin.


Klimatet vid Gulfkusten

Bästa tiden att besöka området är under den torra och varma perioden under feb. – juni. Från juli till okt. sveper sydväst monsunen in över trakten och från okt. – jan. drabbas kusten av nordöst monsunen. Men området ligger mellan monsunsystemen och det gör att vädret är torrare än längst i söder. Hua Hin kan t.ex. vara molnigt men det är inte säkert att det störtregnar som det gör i söder.