Geografi

Geografi

Thailands geografi

Konungariket Thailand har en yta som uppgår till c:a 514.000 kvadratkilometer alltså bara lite större än Sverige (449 964 km²) och är beläget i hjärtat av Sydostasien.

Thailand gränsar till Malaysia i syd, Burma i väst, Laos i nordost och Kampuchea i öster. På västkusten så badar man i Andamska havet och en del av Indiska oceanen, på östkusten badar man i Thailändska gulfen som är en del av Stilla havet.

Thailand är ett tropiskt land som har mycket naturtillgångar. I norr så består Thailand utav berg och bördigt slättland, i öst består landet av berg och platåland, i syd utav låga berg och skog och i den centrala delen av landet: bördiga leravlagringar från floden Chao Phraya. Den thailändska floran och faunan består utav en betydande mångfald utav växter och djur. Längs Thailands nordvästra gräns mot Burma så finns skogsklädda berg där det högsta berget, Doi Inthanon, är 2 565 meter högt. Det här området har det kyligaste klimatet i landet och här finns även vilda djur.

Naturtillgångarna i Thailand är: zink, trä, tenn, bly, gips, gummi, fisk och naturgas.

Thailand ligger enbart 15 grader norr om ekvatorn och har som sagt var ett väldigt tropiskt klimat med temperaturer från 19 – 38 grader. Monsunregn förekommer i landet, men främst mellan maj och juli, i november och december så råder det ett något kyligare och torrare klimat.

Den nordöstra delen av Thailand är den folkrikaste regionen i landet (med undantag för Bangkok) med ett antal myllrande provinsiella huvudstäder.

Landet är uppdelat i 76 olika provinser även kallade djangwtat som är uppdelade på 6 regioner. Huvudstaden i Thailand heter Bankok eller Krung Thep som staden heter på thailändska, vilket betyder änglarnas stad.