Flaggan

Thailands flagga

Alla färger i flaggan har sin egen betydelse

Thailands flagga består utav fem ränder i färgerna: rött, vitt, blått, vitt och rött. Den blåa randen som finns i mitten på flaggan är dubbelt så bred som de övriga ränderna. Flaggan antogs den 28 september år 1917.

I färgerna på flaggan står rött: för livet, vitt: för den rena buddhistiska tron och blått: för att representera kungamakten. De 3 st. färgerna symboliserar därmed tillsammans Thailands inofficiella valspråk ”Nation, religion, kung”.

Historik

Thailand är det enda landet som i Sydostasien aldrig koloniserats och har därmed en obruten följd inhemska flaggor. Kungariket Siam använde sig under lång tid av helröda flaggor och senare med en vit chakrasymbol i mitten. Flaggan med den vita symbolen fick då bara användas utav kungens fartyg, de privata fartygen fick ha en röd flagga utan symboler. I mitten utav 1800-talet så började flaggan användas som en nationsflagga i modern mening och den förändrades då för att man lättare skulle kunna särskiljas från andra röda nation och handelsflaggor. År 1855 så ersattes chakrasymbolen med en vit elefant, som är en traditionell nationalsymbol för landet Thailand.

Under 1:a världskriget så förändrades flaggan genom att 2 vita fält infördes till flaggans över- och underkant. Den 28 september år 1917 så lade man även till ett blått fält i mitten utav flaggan. Dels för att blått var monarkens färg, men även för att visa samhörighet med de allierade, bland andra Storbritannien och Frankrike använde flaggor i färgerna rött, vitt och blått.

Thailands nationella flagga hissas varje morgon i alla städer och byar runt om i landet och den är komponerad av fem horisontal band i rött, vitt, och blått. De yttre banden som är i rött representerar nationen/landet och de inre vita står för religionen. Det blåa i mitten tar upp en 1/3 av ytan och symboliserar monarkin.


Namnet på flaggan i Thailand

Namnet på den thailändska flaggan är: Thong Trairong, eller Thaisee tricolor flagga. Den första thailändska flaggan var redan utformad när landet hette Siam. Denna första flaggan var en fullständig helröd flagga, för att tvinga folk att demonstrera. Därefter har flera symboler placeras ut på flaggan. Den första officiella flaggan i Thailand kom år 1855.