Chiang Mai

Chiang Mai

Befolkning stadskärna: 7 milj.
Befolkning storstad: 12 milj.
Beläget: 70 mil från Bangkok
Sol & bad: Chiang Mai är inget sol och badresmål.
Kommunikationer: Taxi och Tuk Tuk gör det lätt att ta sig fram med.
Aktiviteter: Trekking
El: 220 V
Språk: Thailändska
Valuta: Baht
Vatten: Kranvatten får ej dricks, endast från flaska.
Vaccination: Rådgör med läkare om ev. rekommendationer.

Chiang Mai ligger i norra Thailand och den är huvudstad i provinsen med samma namn. Chiang Mai ligger ca. 70 mil från Bangkok och under de senaste åren så har Chiang Mai utvecklats till en modern stad, men saknar dock Bangkoks storstadspuls. Staden har sedan  länge varit en stor handelsstad med sina fina handarbeten, smycken och träkarvade verk.

Det är många backpackers som åker till Thailand och väljer då ofta att ta en avstickare upp till den norra delen av landet och då framför allt till staden Chang Mai. Detta ställe har blivit lite av ett mekka för de äventyrslystna. Här finns alla typer utav trekkingturer, korta, långa, lätta, svåra, flod tur, bergsvandring och forsränning, ja här finns allt!

Mer om Chiang Mai

Thailändare brukar kalla Chiang Mai för ”Rosen i Norr” och är Thailands andra största stad efter Bangkok. Chiang Mai ligger 70 mil norr om Bangkok, men man får ändå inte intrycket av att denna stad är en storstad och detta har sin förklaring: Chiang Mais befolkning är ca. 170 000 mot Bangkoks 10 milj.

Folkslaget här pratar i regel Kham Muang (som är nord thailänska eller Lanna), men engelska används på hotell- och i turistbranschen och talas dessutom även av många lokala invånare. Det gamla alfabetet från Kham Muang används idag bara av de som är speciellt intresserade och nord thailändska skrivs idag med det vanliga thailändska alfabetet.

Hur tar man sig hit?

Man tar sig till denna stad antingen med flyg eller med buss ifrån Bangkoks norra busstation Morchit eller så tar man tåget från Hualampong. I själva staden Chiang Mai är det mesta samlat och man behöver inte mycket transport för att ta sig fram, det lättaste är att ta sig runt  till fots eller hyra sig en cykel. Men ska man ta sig lite längre bort så kan man åka med de små bussarna: Song Tao, tuk -tuk eller hyra sig en moped.


Restaurang och nattliv

På kvällarna så är attraktionerna först och främst natt bazaren och alla ställena längsmed floden Ping. Stämningen här är lugn och behaglig och maten helt gudomlig.Och mot vad man först kan tänka sig på ett sådant ställe så långt ifrån havet så serveras här läckra skaldjur nästan överallt och många lokala specialiteter är väl värd att prova på.

Att göra

Att staden Chiang Mai inte har någon strand att erbjuda, är kanske lika bra eftersom att utbudet av aktiviteter här är enormt och man knappast hinner knappast med allt, shoppingutbudet här är även enormt och till väldigt bra priser.

Den som inte kommer att stanna länge här eller som inte vill anstränga sig fysiskt, väljer oftast dagsutflykter till elefanternas träningskamp, besöka vattenfall, pröva rafting på bambuflottar och ett dagsbesök till de färgglada bergsbyarna. Alla dessa utflykter går att boka på alla hotell och via resebyråer. och för den som vill ut i thailands djungel och vandra, kan välja mellan en mängd olika alternativ. Men tänk på att vara noga med att få det specificerat om vad som ingår i paketen de erbjuder.


Sevärt i Chiang Mai

Templet Wat Phra That Doi Suthep är ett av Thailands heliga tempel och besöks i stort sett av alla som sätter sin fot i Chiang Mai. Templet ligger uppe på en höjd i bergen ca. 1,5 mil från staden och här får du en utsikt över hela Chiang Mai. Det är väl värt de över 300 trappstegen som det kostar sig att ta sig upp till toppen. På vägen så kan man passa på att se den thailändska kungafamiljens vinterpalats Phu Ping Palace, trädgårdarna här är öppna för allmänheten.

Wat Chiang Man är ett utav de bästa exemplen man kan finna i norra thailands typiska traditionella arkitektur.  Templet byggdes år 1296 och ger plats åt en Buddha som tros ha sitt ursprung från Indien eller Sri Lanka för ca. 2500 år sedan.

Andra populära tempel i Chiang Mai är: Wat Phra Singh, Wat Chedi Luang och Wat Suan Dok.

Khaosan Road i Chiang Mai
Khaosan Road är en ca 400 m. lång gata i stadsdelen Banglamphu i Chiang Mai och är förmodligen den mest kända backpacker-gatan i hela världen. Ända tills för bara några år sedan så räknades detta område som slum, men de senaste åren så har gatan förändrats betydligt. Förutom guesthouses och hotell så finns här små resebyråer, skrädderier, internetkaféer, tatueringsbarer, fotoaffärer, ett apotek och franchiserestauranger så som McDonald’s, Burger King och Starbucks. Knappt 1 km. från Khaosan så ligger Wat Phra Kaew och Grand Palace. På Khaosan road finns även en hel del barer och under nattetid flera klubbar. Men klubbarna är oftast inriktade på en sorts musik, t.ex. The Club spelar bara trance. I ena änden utav Khaosan Road så ligger en polisstation, så här har du alltid poliser i närheten under kvällarna.

Shopping i Chiang Mai

Förutom alla marknader i Chiang Mai, så finns det många andra trevliga shopping ställen att besöka. Visserligen så blir det oftast billigast på dessa utomhus marknader men man kan även göra fynd på andra ställen.

Shopping Rama I road, Ploenchit road, Ratchadamri road, Siam Square
Detta område, ligger österut från toppen av Sukhumvit road och är ett modernt shopping område med flera stora shoppingvaruhus. Bland dessa så finns ett 8 våningar högt center kallat World Trade Center, som innehåller bl.a. the Zen och Isetan department stores, Central Chidlom department store, Tokyu department store, Sogo, Narayana Phand och de mycket dyra Gaysorn Plaza, Peninsula Plaza, Promenda Decor och Amarin Plaza. I detta område finns även shoppingområdet Siam Square som även det är ett stor modern shopping område. Här hittar du massor av billiga och dyra klädeaffärer som har ett utbud av moderna kläder. Här finns även många bokaffärer, internet caféer och snabbmats restauranger. Inte så långt härifrån så finner du även enormt stora och enormt populära MBK (mah boon krong) shopping center. MBK har allt mellan himmel och jord och passar något för alla plånböcker. MBK brukar vara ett utav svenskarnas favorit varuhus.

Shopping Silom road, Surawong road, Rama IV road
Detta är ett medel bra shopping område, här finns det lite färre varuhus men desto fler butiker. Patpong nattmarknaden finns här och många stora hotell har stora shopping arkader inbyggda, t.ex. Dusit Thani, Narai och Montien. I området finns även Silom Complex department store, Robinson’s Department Store, Charn Issara tower, Thaniya Plaza shopping center och en hel del bra affärer där man kan köpa silke, antikviteter och kläder. Dessutom finns här Silom Village, nära soi 24, som är ett mysigt komplex utav små affärer som säljer antikviteter och traditionellt thailändskt hantverk.

Shopping Charoen Krung road (New Road), Si Phraya road, Mahesak road
Vid Si Phraya road, nära Royal Orchid Sheraton hotel, ligger ett 4-vånings shoppingvaruhus vid namn River City. Här finns en del konstaffärer, hantverk och antik affärer. Priserna ligger lite högre än det vanliga genomsnittet. Komplexet har många bra restauranger som alla ger en imponerande utsikt över Chao Phraya floden. Oriental Plaza, som är en del av Oriental Hotel, är ytterligare en stor fin shopping arkad som mest säljer konst, kläder, hantverk och antika saker.