Bangkok

Bangkok


Snabbfakta

Bangkok är Thailands huvudstad och också landets största stad. Bangkok är en utav Sydostasiens ekonomiskt viktigaste och snabbast växande städer. Eftersom staden växer fort så är stadens arkitektur mycket varierande. Här finns stora skyskrapor som blandas med kåkstäder, palats och stora tempel, kontrasterna är enorma.

Invånare: 6 milj. (12-16 millioner med förstäder)
Det fullständiga namnet: Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit, vilket gör det till världens längsta ortnamn.
Area: 1500 km2
Yta: 1565 km2
Bad: Här badar man i Hotellets pool.
Färdmedel: Tunnelbana, taxi eller tuk-tuk
El:
220 Volt
Valuta:
Thailändska Baht.
Språk: Thai
Tidsskillnad: Svensk tid +5 timmar.
Flygplatser: Suvarnabhumi Airport och Don Muang Airport
Religion: 92% Buddister. 6% Muslimer. 1% Kristna
Klimat: Tropiskt med en medeltemperatur över 30 grader
Grundades: År 1782
Högsta byggnad: Baiyoke Sky Hotel, 309 m
Huvudgata: Sukhumvit (som sägs vara världens längsta gata

Bangkok är en fantastisk stad att besöka året runt. Under sommarmånaderna så fylls staden utav turister och restauranger, museer och sevärdheter har längre öppettider. Under hösten, vintern och tidiga våren är staden lite lugnare och passar då bra för den som vill shoppa loss eller bara gå på konserter eller museer i lugn och ro. I denna stad blandas gammalt med nytt., klassiskt med modernt. Enorma skyskrapor skuggar små träskjul och enkla gatukök konkurrerar med lyxkrogar i världsklass. Här åker en del cykeltaxi, medan andra har privatchaufför. Allt finns verkligen  i Bangkok.


Mer om Bangkok

1/6 del av hela Thailands befolkning bor i huvudstaden Bangkok och de flesta av stadens befolkning är under 30 år. Folk ur alla sociala grupper blandas i denna kokande gryta. Här möter du svettiga backpackers som sitter bredvid fina societetsdamer och allt däremellan.

Den som besöker Bangkok för 1:a gången får ofta en chock, eftersom stadens tryck blir ett slag i ansiktet och en spark i magen. Trafiken, ljudnivån, folkvimlet och dofterna lämnar ingen oberörd. Bangkoks heta fuktighet påminner lite om en finsk sauna på högtryck. Här klibbar det på kroppen och svetten rinner. Men när man väl kommit in i rytmen så upptäcker man det positiva runt hörnet.

Det thailändska köket är världsberömt. 90% av alla maträtter sägs innehålla chili, så det är bara att vänja sig vid den. Men här finns även alla världens kök representerade, så som japanskt, kinesiskt, italienskt, indiskt osv.

Att hitta på saker i Bangkok är aldrig något problem. Här finns historiska sevärdheter så som tempel och museum som blandas med lite mer moderna dito. Här finns mycket skoj att hitta på: gå på spa, åka go-kart, gå på lyxbio, göra flodturer, bowla, olika sportaktiviteter och mycket annat. Så klart går det även att shoppa i Bangkok!

Nattlivet i huvudstaden är legendariskt, men det har emellertid ett oförtjänt dåligt rykte. Visst finns prostitution och den märks, men staden har så mycket annat att erbjuda. Här finns allt från jazz barer, salsahak, shower, coola och heta klubbar i världsklass. Ja utbudet är helt gigantiskt.

 

Näringsliv och turism i Bangkok

Bangkok är som sagt var en betydande stad för hela Sydostasien, med till största delen industri och handel. Huvudstaden samman knyter ungefär 90% utav hela Thailands export i sina olika båthamnar. Några av de stora koncernerna som är verksamma över hela världen och som har fabrikerna i Bangkok är bl.a.: Toyota, Philips, Sony och Compaq.

 

Så tar du dig runt i Bangkok

Trafikkaoset är Bangkok väldigt känt för, men det går att manövrera sig runt det värsta med bara lite planering. Här nedan följer de vanligaste färdsätten:

Taxi

Bangkoks taxipriser är bland de lägsta i hela Asien. Startavgiften på en taxi ligger runt 35 baht detta täcker den första kilometern, därefter kostar det mellan 5-8,50 baht/km. På taxibilarnas biltak står det Taxi-Meter och det är just precis vad det betyder. En del taxichaufförer försöker tjäna lite extra pengar genom ha fasta priser, vilket nästan alltid blir dyrare. Det är lätt att få tag på taxi, men vid kraftigt regn kan det vara svårare annars brukar det inte vara några problem. Ett smart tips är att ha platsen på dit du ska åka nedskrivet på thailändska.

Mc-taxi

MC-taxi är det snabbaste, dyraste och farligaste sättet att ta sig fram i Bangkok. Men en fördel då motorcyklar kan ta sig fram i sidogränderna dit inte bussar, skytrain eller tunnelbanan når. Bestämmer du dig för att ta en MC-taxi, så gör upp om priset innan ni åker iväg. Försök att förhandla lite grann om priset vid en längre körning. Även om hjälmen du erbjuds som huvudskydd inte ser mycket ut för världen, ta på dig den. Den skyddar bättre än inget alls. Så hoppa upp bak på, dra in knän och armar och var beredd på en snabb färd längs Bangkoks gator.

Tuk-tuk

Tuk-tuk är en av ikonerna för Thailand. Från början var dessa fordon utan motor och kallades då för samlor (tre hjul) och när en motor hängdes på så blev det Samlor Kreung eller trehjuling med motor. Dagens namn tuk-tuk kommer från det ettriga tvåtaktljudet som de ger ifrån sig. Många tuk-tuk finns i utkanterna utav Bangkok där de fyller en viktig funktion: de fraktar barn till skolan och deras mamma till och från marknaden.

Som turist kan det vara skoj att prova på att åka tuk-tuk en gång, men tuk-tuks saknar den komfort som en taxi erbjuder och det finns egentligen inga fördelar om man jämför dem med en taxi. Det är dock viktigt att du förhandlar om priset innan ifall du vill prova.

Song taew

Detta är små pickup truckar med 2 bänkrader uppe på flaket och som har ett litet tak över. Dessa är dock inte så vanliga i centrala Bangkok, men de finns bl.a. i Chinatown och andra platser. Song teaw betyder just 2 rader!

Buss

Bussnätet täcker hela Bangkok och är ett riktigt bra alternativ för den med en tight budget och den som har tid. Bussar finns både med och utan luftkonditionering och i olika dess storlekar. Fråga på turistinformationen efter en busskarta. Detta är det billigaste transportmedlet, men du får räkna med att resorna, speciellt under rusningstrafik kan ta flera timmar.

Skytrain

Är det lokala pendeltåget som kallas för BTS (Bangkok Transit System). Även om sträckningen är relativt begränsad med sina 2 linjer, så kan man ta sig långt.

Tågen susar genom staden 12 m. upp i luften och det är väldigt sällan lång väntetid på ett nytt tåg. De går från 06.00–24.00 varje dag.

Priser ligger runt15 baht/resa och det finns olika sorters ”pass” att köpa om man stannar några dagar. Med ett pass i sin hand så slipper man dessutom köa för växling av mynt i rusningstrafiken.


Tunnelbana

Underjordiska tunnelbanan MRT (Mass Rapid Transit) är ett bra komplement till Skytrain och de 2 olika systemen möts på några ställen. Det är rent, fräscht och med luftkonditionering på hög fart. Dessa går mellan 06.00-24.00 alla dagar.

Flodbåt

Flodbåten på Chao Praya river är ett bra transportmedel att flytta sig fram med och dessutom får man se staden från ett annat perspektiv. Det finns sammanlagt 30 pirer som man stannar vid. En biljetter kostar runt 9-32 baht beroende hur långt du ska och biljetten köps ombord eller på piren. Flodbåtarna kör från 06.00-18.00.

 

Marknader i Bangkok

I Bangkok finns det massor utav marknader och de är det billigaste sättet man kan handla på i staden. Och det behöver nödvändigtvis inte vara så att detta avspeglas i kvaliteten. På marknader kan man göra rena fynd om man vet var man ska söka. Chatuchak-marknaden är den absolut största och troligtvis den bästa, men det finns många andra att välja på.


Chatuchak Weekend Market

Är precis som namnet anger en helgmarknad och storleken av den är helt otrolig. Marknaden finns inom ett område av 70 rai, vilket motsvarar ungefär 112 000 m2. Där finns det mer än 15 000 olika affärer och stånd. Marknaden besöks av mer än 200 000 personer/dag och man handlar för ca: 30 miljoner Bath.

Variationen av varorna som finns att köpa är stor, för där finns hushållsartiklar, hemslöjd, konsthantverk, religiösa föremål, levande djur, böcker, musik, kläder, mat, blommor och mycket mer.

Chatuchak marknaden  är speciellt bra om du vill köpa thailändska hantverk, eftersom att det finns stor variation, kvaliteten är hög och konkurrensen stor vilket gör att priserna blir låga. Men se upp om du ska köpa antikviteter, de flesta är faktiskt förfalskningar och det kan vara  mycket svårt att skilja dem från äkta.

På denna marknad förväntas det att du prutar och priserna är för det mesta mycket lägre än inne på shoppingcentra och gatustånd vid Silom och Sukhumvit.

De officiella öppettiderna för denna marknad är från kl. 9-18 på lördagar och söndagar.

Men se upp för ficktjuvar, för de stora folkmassorna gör det lätt för dem att operera framgångsrikt.


Nattmarknaden i Patpong

Är en mycket populär markland hos turister, där finns samma souvenirer, förfalskningar och billiga kläder som på alla andra marknad i staden, men här ligger priserna klart över genomsnittet.


Pratunam-marknaden

Denna marknad är öppen dygnet runt och ligger i korsningen utav Ratchaprarop Rd och Phetburi (Petchaburi) Rd. Den är känd för att vara det bästa stället att köpa billiga kläder och textilier på. Här handlar grossister och exportörer liksom vanliga konsumenter. Marknaden ligger inte längsmed huvudgatan utan leta efter ingångarna som leder till affärerna som ligger lite längre in.


Pak Khlong-marknaden

Detta är en stor grossistmarknad för färska blommor och grönsaker. Här handlar många blomsterhandlare runt hela staden och säljer dem sedan nästa morgon. Vill du gå hit är det bäst att gå mellan kl. 14-16 när båtarna på Chao Phraya-floden och lastbilar från närliggande provinser kommer med mängder av blommor, grönsaker, kryddor och frukter. Detta travas i stora högar längs närliggande gator, vilket gör att marknaden blir en dröm för fotografer.

Marknaden ligger där Khlong Lawt möter Chau Phraya-floden, bredvid Memorial Bridge i nordöstra delen av Chinatown. För ta sig hit kan du gå söderut från Wat Pho längs Maharat Rd, ta en flodtaxi till Tha Saphan Phut eller be en taxi köra dig till ”bpahk klong dta-laht” (Pak Khlong-marknaden). Marknaden stänger vid 22-tiden.

 

ATT GÖRA I BANGKOK

Wat Arun

Wat Arun betyder gryningens tempel och detta är ett praktfullt tempel som är dekorerat med färgglatt porslinskeramik. Templet har fått sitt namn efter en indisk grynings gud: Aruna. Dess höga utsmyckade spira har sitt ursprung från tidigt 1800-tal och är byggd på platsen.
Öppettiderna är 8.00-17.30 och det är inträdesavgift.
Plats: Ligger i Thonburi efter Chao Phraya floden västra strand.

Elefantridning

Utforska den skyddade naturen i Khao Yais nationalpark på en elefantrygg. Detta är verkligen det ideala sättet för den som vill komma bort från staden och utforska den Thailändska. Du får under turen smaka på inhemsk frukt, se lokalt djurliv så som tigrar, svarta björnar och leoparder. Turen genomförs på engelska, lunch ingår, leds av en lokal guide och man får kostnadsfri upphämtning och avhämtning till sitt hotell.


Wat Traimit Golden Buddha

Wat Traimit är ett tempel som rymmer en stor Buddhafigur och väger ungefär 5,5 ton och är gjord i massivt guld. Buddhans existens upptäcktes faktiskt av en tillfällighet och först 1953, då den skulle flyttades till en annan byggnad. Den föll då av från en lyftkran och det yttre höljet sprack och hemligheten avslöjades då.
Öppettiderna är 9.00-17.00 och det är öppet varje dag, kostnaden är ungefär 40 Baht.
Plats: Ligger i slutet av Yaowarat Road i utkanten av Chinatown. Ta tunnelbanan till Hua Lamphong och gå sedan bara 400 m. då är du framme.


Vimanmek Teak Palace

Är ett fantastiskt hus i 3 våningar, som konstruerats av Kung Rama V och byggt helt i teak utan spikar. Det har ansetts som världens största teakbyggnad. Det är sedan mitten utav 1980-talet ett museum där du även kan få se traditionella danser och även thaiboxning. Här finns även en sagolik textil utställning med olika silkestyger i regnbågens alla färger, som är från flera 100 år tillbaka. Drottning Sirikits favoriter brukar visas upp här.
Öppettider är 9.00-17.00 varje dag och de tar en inträdesavgift.


Wat Saket (The Golden Mount)

Är ett utav Bangkoks landmärken som även kallas för det ”gyllene berget”. Detta är stadens högsta punkt som är belägen här 78 m. över havet och kan nås via en brant stigande trappa.
Templet byggdes utav Rama I slutet av 1700-talet och är ett utav det äldsta templen i Bangkok. Varje år firar man en tempelfestival här första veckan i november.
Öppettiderna är 8.00-17.30.


Baiyoke Sky

Detta är Thailands högsta byggnad 320 m. upp får du en njuta av en magnifik utsikt över Bangkok. 2 våningar under då kan man äta middags buffé för ungefär 1000 Baht. Maten är thailändsk, vietnamesisk, japansk och europeisk, så det finns mycket att välja mellan.
Öppettider är 10.00 – 21.00, och de har en inträdesavgift till toppen.


Ancient City

Är den gamla staden och ligger ca: 33km söder om Bangkoks centrum. Här är det en kulturell utomhusuppvisning organiserad efter olika regioner som finns i Thailand. Här ligger även Thailands största friluftsmuseum. Det kan rekommendera att hyra sig en eldriven bil för att på så sätt ta sig runt området smidigare. Området är mycket stort och det kan bli väldigt varmt att gå runt. El bilarna kostar cirka 200 baht/ tim.
Öppettiderna är 10-18 alla dagar och det är en inträdesavgift. Ett tips är att vara här tidigt på morgonen, då är det som bäst.


Snake farm i Bangkok

Snake Farm öppnades år 1923 och är världens andra äldsta ormfarm. Huvuduppgiften är att producera orm serum från de 6 giftigaste ormarna i Thailand. I Thailand finns det cirka 160 olika typer av ormar, man alla är förstås inte giftiga som tur är.
Öppettiderna är 08.00-17.30, och det är inträdesavgift.


Siam Ocean World

Detta är Sydostasiens största akvarieanläggning och den ligger i källaren på det nyöppnade shoppingcentret Siam Paragon. Här kan man bl.a. se jättekrabbor, rockor, hajar och pingviner.
Inträdet är lite dyrt men det är väldigt populärt bland barnfamiljer. 10.000 m2, 4 milj. liter vatten och 30.000 marina djurarter.
Öppettiderna är 10-22 alla dagar och det är inträdesavgift, men halva priset för barn under 16 år.


Crocodile Farm

Om du beger dig 3 mil söder om Bangkok så hittar du världens största krokodilfarm med över 60.000 krokodiler.  Här kan du få se Crocodile-wrestling och andra shower med krokodiler. Du hittar även andra djur hittar här som elefanter, ormar osv. Det finns även en historiska del med utdöda djur: ett dinosaurie-museum där de har skelett i sin naturliga storlek.
Öppettiderna är 00-00 alla dagar och de tar en inträdesavgift.


DreamWorld

DreamWorld eller Roller Coster är ett nöjesfält med berg- och dalbanor, barnens paradis.
Öppettiderna är Mån-fred 10.00 – 17.00 Lör-sön. 10.00 – 19.00
Den ligger strax norr om den gamla flygplatsen Don Muang.


Siam Park City

Är ett stort vattenland som ligger strax utanför Bangkok. Detta är ett väldigt populärt ställe även för thailändarna själva, så på helgerna kan vara mycket folk här.
Öppettiderna är 10 – 17 och det är inträde. Detta ställe ligger öster ut mot Mini Buri.


Phra Pathom Chedi

Är ett av det främsta och heligaste templen i Thailand, hit kom buddhister från norra Indien på 200-talet f. Kr. Det enorma templet är det högsta buddistiska monumentet som finns i Thailand, det är 127 m. högt och rymmer en enormt stor Buddhastaty och är även ett utav det främsta målen för buddistiska pilgrimer. Byggnaden rasade under 1000- talet men byggdes åter upp och blev klart år 1870 .
Öppet alla dagar