Att se i Thailand

SEVÄRDHETER

I Thailand finns aktiviteter för alla de smaker, allt ifrån dykning, forsränning till djungelsafari och golf. Känner du för att vara mer aktiv på din semester så är detta heller inga problem i Thailand. För många turister underhåller sig med dykning eftersom att Thailand erbjuder några utav världens vackraste dykområden. Det är väldigt billigt att ta dykcertifikatet i Thailand och för de som aldrig har provat på dykning förut, så går det bra att hyra en guide för en dag .Trivs du inte under vattenytan, men vill spendera tiden på stranden så kan du prova kitesurfning, fiske, vattenskidor eller kajakpaddling. Det finns ett otroligt utbud i Thailand.

Om du trivs bättre på land så kan du njuta utav högklassiga golfbanor, shopping i storstan, en dag på hästryggen eller ta dig genom djungeln på en elefant. Om du vill hitta på något som du kan ha nytta av när du kommer hem, då kan du ta en språk kurs i Thai eller gå en matlagningskurs.

Det finns även aktiviteter som är anpassade efter barn och bor du på ett charterhotell så erbjuder de oftast aktiviteter för barn i alla åldrar.

Men det finns så klart andra saker att göra i Thailand, här nedan följer några tips:


I Thailands huvudstad Bangkok ligger The National Museum där inne kan du få en bra överblick över Thailands historia. I Bankok ligger även det märkligaste museet i Thailand, vid namn Forensic Medicine Museum. Och detta är ingen plats för den känslige, då man här kan se både avrättade mördare och konserverade foster. I staden ligger även The Royal Barges Museum som är ett båthus för alla de kungliga båtarna. Dessa båtar liknar vikingaskepp och de tas bara fram vid högtidliga tillfällen för att användas längs floden Chao Praya.

Grand Place

Kända byggnader

I Bangkok ligger Grand Palace som är ett annorlunda område som är byggt för de thailändska kungligheterna, men som även är öppet för allmänheten. Här inne hittar du tempel, statyer och palats med helt fantastisk arkitektur. Dessutom finns morgonrodnadens tempel, Wat Pho, här i Bangkok, det är en hög pagod som går att klättra upp för. I Hua Hin ligger sommarpalatset Klai Kangwan som byggdes år 1926 och går i spansk koloniansk stil. Där bor kungen nästan hela året, så du kan bara besöka palatset när han är bortrest. Mellan Hua Hin och Cha-Am hittar du Teakpalatset som kung Rama VI lät bygga år 1922. Palatset består av 1080 st. pelare och som renoverades under 80-talet.

Orientexpressen

Ett av de mest kända tågen i världen är just Orientexpressen, som går mellan Singapore och Bangkok och som emellanåt stannar till i Hua Hin. Många passar vid detta tillfälle på att ta en promenad till järnvägsstationen för att få se detta tåg. Det går så klart att åka med detta tåg för den som vill det. Det är både miljövänligt och lyxigt, för den som har råd. Tågen räknas som några av de mest lyxiga i världen, priset för 6 nätter i en kabin ligger runt 62 000 kr och 80 000 kr för en presidentsvit. I priset så ingår måltider och dryck som serveras på tåget och under stopp längs vägen får man guidade turer. Men varje tåg har begränsat till 60 passagerare.


James Bond Island

Nere vid Phuket ligger ön Ko Tapu, som numera är känd som James Bond Island, den blev berömd från den 9:e Bondfilmen, ”Mannen med den gyllene pistolen”, som spelades in år 1974 här. James Bond Island ligger ungefär 40 km norr om Phuket och med buss och båt kan man ta sig dit på ungefär 3 tim.

Den lilla ön har ett fantastiskt kalkstensberg och till denna ö ringlar fortfarande långa skaror med turister i longtailbåtar, för alla vill vi se det som en gång förevigades på film.

Detta är en upplevelse att se det klara vattnet, uppleva atmosfären och ta sig ett dopp i det kristallklara vattnet. Denna utflykt brukar oftast vara i 1/2 dag eller 1 heldag och då i kombination med elefantridning och/eller kajakpaddling. När man åker ifrån James Bond Island brukar det bli ett lite stopp vid Koh Pannyi, som är en flytande fiskeby, där det finns möjlighet för en måltid. Priserna är olika och ligger ungefär för 1/2 dag: 700 Baht och 1 heldag 1100 Baht.


Bron över floden Kwai

Det här är ett storslaget byggnadsverk finns i det centrala Thailand och byggdes utav allierade krigsfångar under 2:a världskriget. Den kända bron och början på den ” döda järnvägen ”, som den kallas, ligger 1 mil utanför staden Kanchanaburi. Det här är ett minne utav1000-tals arbetare och soldater som miste sina liv under 2:a världskriget. Byggandet av bron skedde 1943 var en del av det kolossala arbetet som japanerna gjorde under krigstiden för att kunna få en länk mellan thailändska och burmesiska järnvägen och ha en direkt transport till Bangkok. Det var 1000-tals arbetare och soldater dog under processen.

Om du är intresserad av gamla krig eller är en järnvägsveteran, det spelar ingen roll, för alla har vi olika anledningar att besöka denna symboliska bro.


Phuket Zoo

Besök Phuket Zoo under din vistelse i Thailand, för här får du njuta av en underbar annan typ av zoo än vad vi svenskar är vana vid. Här finns lummiga tropiska trädgårdar som inbjuder dig till att strosa runt i skuggan av jätteträd och vandra över broar till små öar som innehåller alla typer av märkliga djur.

Nya arter av fisk, fåglar och andra djur införskaffas varje år, de byter då djur med andra djurparker för att och ta in nya gener att kunna avla från.

Här finns välutbildade personal som underhåller dig och låter dig få förträffliga fototillfällen.

Phuket zoo har även ett praktfullt akvarium och ett växthus där du kan se orkidéer.

Kall dryck, glass och annat gott säljs på olika platser runt om i zoo:et, så att du kan sitta och svalka av dig under ditt besök.

Öppettiderna är 8.30-18.00


Chaing Mai Zoo (Norra Thailand)

Chiang Mai Zoo är den första kommersiella djurpark i norra Thailand. Den ligger i 100 Huay Kaew Road, Chiang Mai strax norr om Chiang Mai University. Djurparken grundades den 16 juni, 1977.

Det är ett privat drivet zoo som omfattar en stor variation av djur. Dessutom finns här 2 stora akvarier. Den 28 oktober 2008 byggdes en vattenlevande tunnel med en längd på 133 meter som öppnades för allmänheten. Här finns även ett saltvattensakvarium, som är det största i hela Asien.

Totalt finns här 400 djurarter representerade i djurparken med 3 jättepandor, 18 arter av pingviner och elefanter. En av de jättepandor föddes i Chiang Mai Zoo den 29 maj 2009 och fick namnet Lin Bing. Det är en av de få pandor fötts i fångenskap utanför Kina.

Området omfattar 200 hektar (0,81 km2). Företaget ägs Chiang Mai Zoo Monorail som tar besökarna runt i lokalerna. Det har 4 stationer och det är gratis att gå in här.

Den zoologiska trädgården i Chiang Mai grundades i 1920 och var ursprungligen en amerikansk missionärs privata samling. Han donerade trädgården till staden, när han pensionerades. Här finns över 6000 djur i trädgården, som bland annat har 12 pingviner. De första som någonsin setts i Thailand.


Doi Inthanon Nationalpark

Doi Inthanon Nationalpark ligger beläget i Chiang Mai provinsen och har fått namnet ifrån Thailand högsta berg: Doi Inthanon. Parken täcker 48 240 hektar och parken är belägen på en höjd av 800 meter till 2565 meter, vilket innebär att klimat och ekologin varierar inom området. Området är en nationalpark och innehåller många olika sevärdheter som t.ex. vattenfall, vandringsstigar och Chedi tillägnade hans Majestät Konungen och Drottningen uppförda till dennes 60-årsdag. Här går det bra att campa för den som vill det, men bara på utsedda platser. Parken kallas ofta Thailands tak.

 

 

Elefantshow

Elefanten har i århundraden använt som arbetskraft i norra Thailand. När tunga trädstammar ska flyttas, så hjälper elefanten till med sin snabel och lyfter. Runt omkring i norra Thailand ligger det elefantläger/skolor där elefanter uppfostras/tränas. Dessa läger ligger oftast i närheten av turistorterna så att de ska kunna få ta del utav denna metod.

Ibland anordnad elefantshower då man kan få se elefanterna dansa, sparka fotboll och visa sina färdigheter i skogsarbete.


Krokodilfarmen i Samut Prakan

Några mil söder om Bangkoks centrum så ligger Samut Prakans Krokodilfarm. Samut Prakan är världens största krokodilfarm med ungefär 60 000 krokodiler, så om du har fobi för reptiler så skall du inte besöka denna farm. Förutom att de är spektakulära varelser i sig, så är detta inte allt de har att erbjuda, för på krokodilfarmen finns det även ormar, apor och elefanter att beskåda.

På krokodilfarmen kan man inte bara gå runt och fascineras av djuren, man kan också få uppleva föreställningar där krokodilerna har huvudrollerna, som t.ex. krokodilbrottning. Även ormar, apor och elefanter har sina föreställningar, ibland även tillsammans med krokodilerna.

Här finns så klart olika sorters krokodiler såväl salt- som sötvattensarter. Och på området finns även en historisk avdelning med numera utdöda arter, bland dem t.ex. dinosaurier. För här finns dinosaurieskelett i sin naturliga storlek.

Krokodilfarmen i Samut Prakan är definitivt värd ett besök. och du tar dig till Samut Prakan, antingen på egen hand (taxi eller tuk-tuk), eller med buss, men det finns också guidade turer till farmen.