Ao Nang

Ao-Nang

Ao-Nangs strand
Snabbfakta

Aktiviteter: Snorkling, dykning, bergsklättring och tennis.
El: 220 V
Avstånd: Till flygplatsen i Phuket 190 km. Från Ao Nang, till Krabi stad ca 22 km.
Invånarantal:
Bofasta ca 2.000 personer, under turistsäsong ca 4.000 personer.

Tidsskillnad: Svensk tid + 5 timmar.
Vaccination: Rådgör med läkare om ev. rekommendationer.
Valuta och kreditkort:
Thailändska baht (THB). I Ao Nang finns flera växlingskontor och uttagsautomater där man kan ta ut kontanter på VISA-kortet.

Vatten: Kranvatten får ej dricks, endast från flaska
Högsäsong: November – April
Språk: Thailändska
Provins: Krabi

Ao Nang en liten och fridfull stad som ligger provinsen Krabi. Den här turistorten har en lång och fin sandstrand med en uppsjö av  olika upplevelser. Men runtomkring Ao Nang så finns det ett flertal öar och stränder som är gjorda för en sol och bad semester.

Ao nangs stad var tidigare en fiskeort men har numera blivit omgjord till en turistort. Ao Nangs placering skyddade staden från Tsunamin för några år sedan och detta har gjort att Ao Nang inte blivit så hårt drabbad som andra städer längst Thailands kust.

Om man följer huvudgatan i staden, som tar dig igenom hela byn så kommer man att hitta nästan allt som Ao Nang har att erbjuda. Här finns ett antal barer, restauranger och affärer där de säljs mest plagiat av kläder, cd-skivor, DVD filmer m.m. Här finns även ett antal skräddare som kan hjälpa dig att sy upp fina kläder.

 

Mer om Ao Nang

Ao Nang är en populär turistort som har en underbar strandpromenad på hela 600 meter. Där det ligger många bra restauranger, barer, kaféer, skräddare och små mysiga souvenir butiker.
Krabi har faktiskt det mesta som en turistort behöver och lite till så som ett sjukhus, banker och varuhus.

På Ao Nang finns ett stort utbud av bra hotell och under lågsäsong så kan man hitta boende här från ca 100 kr./natt.

 

Stränder i Ao Nang

Stränderna runt omkring Ao Nang är underbara. Man ska inte bli besviken på själva stranden i Ao Nang för den är inte lika fin om man mäter den i Thailändska mått. Men man kan då annars välja Napharat stranden som ligger strax intill Ao Nang.

Några minuter bort med en longtailboat hamnar man snabbt på Railay som har en underbar strand av klippor, grönska med rent och fint vatten. Härifrån kan man åka vidare till Phra Nang stranden eller ta landvägen genom att gå igenom Railay. Denna strand betecknas som en utav de finaste i Thailand.

 

Shopping

Tyvärr så är shoppingupplevelsen inte så stor i Ao Nang, för varken i Krabi eller i Krabi Town hittar man de stora shoppingcenten. Men man kan däremot hitta små butiker som säljer märkeskläder, då mestadels sportkläder av märken som Adidas och Nike. Här hittar man allt från shorts och t-shirtar till skor. Här finns även vackra tavlor som är väldigt unika till försäljning.

Givetvis som i övriga Thailand så bör man ta sig tid och köpa glasögon eller solglasögon. Detta är mycket billigare i Thailand och affärerna har de allra senaste märken för mycket lägre priser än hemma i Sverige. Vanliga glasögon har alltid varit en populär shoppingpryl för de som behöver det. Glas är nämligen väldigt billigt i Thailand och speciellt stor skillnaden är det för progressiva glas.

 

Utflykter

Det finns många olika utflykter man kan göra här och man ska definitivt åka ut till de närliggande öar och stränder och njuta av dess vackra natur. Men det finns även lite andra spännande utflykter som kan bokas på de lokala resebyråer. här nedan följer några:

Jungel tour
Detta är oftast en hel dag och man börjar med att ta sig igenom Klong Tom distriktet där man producerar gummi och palmolja. Vidare kommer man fram till varma källorna som man kan få bada i och ta det lugnt en stund. Vidare så ger man sig iväg in i djungeln, den tropiska upplevelsen, sedan avsluta förmiddagen vid Hin Perng vattenfallet med ytterligare lite bad. Efter lunchen så beger man sig vidare till Tiger Cave, ett lokalt tempel. Och kommer tillbaka till hotellet på eftermiddagen.

Hong ön
Denna  utflykt sker med en speedbåt, eftersom att avstånden är ganska stora. Man gör även några stopp på denna utflykt på Pakbia ön och Lading ö, som är 2 outvecklade öar med en underbar natur och magnifika stränder. Man kan få chansen att mata fiskar och bli ett med naturen. Utflykten vara oftast en hel dag, så glöm inte kameran och dina badkläder.

Khao Panom Bencha Forest
Utflykten är helt underbar om man vill uppleva Thailands natur och se lite av den lokala delen av Krabi. Man besöker Tiger Grottan, får simma i en lagun, besöker Sea Gypsy Villahe (en fiskfarm) och får se Mangrove Forest.

Kajakutflykter
Det finns många lokala utflykter för att paddla och de flesta tar en till Mangroves Forest, med fantastiska upplevelser. Men det finns många olika typer av utflykt som kombinerar ihop elefantridning och mycket annat. Man kan även få paddla och snorkla på Hong ön.


Dykning

I Ao Nang så finns det massor av olika dykcentra, svenska, danska, tyska, holländska och thailändska. Det är bara att välja och vraka.

Vattenfall
Det finns en fåtal vattenfall i Krabi regionen, men en utav de mest intressanta ligger i Nakonsithamrot regionen utanför Krabi. Hit går många utflykter, det tar lite tid att ta sig fram till vattenfallet, men det är lätt värt det när man är framme. Nationalparken, Khao Phanom Bencha National Park, har 2 vattenfall: Namtok Huai Sad och Nomtok Huai To. Till sist har vi Hin Phoeng Waterfall, som ligger utanför Tambon Klong Phon. Det är ett vattenfall i tre-nivåer som är närmare 750 m. högt.