Andamankusten

Andamankusten

Thailands västkust

Andamankusten är Thailands västkust, där finner man ett utav Sydostasiens vackraste landskap med vita sandstränder inramade av branta kalkstens affirmationer. Kusten gränsar i norr mot Myanmar och i söder mot Malaysia.

Trots att den långsmala landsdelen i söder har varit under thailändsk politisk dominans i flera sekler är den kulturellt olik de andra delarna av Thailand. Historiskt sett så har halvön varit förenad med kulturer i det forntida Indonesien. Inflytandet från malaysisk-indonesisk kultur är fortfarande märkbart i etnisk hänseende och när det gäller religionen, maten, konsten och språket. Sydthailändarna klär sig annorlunda, bygger sina hus på ett annat sätt och äter på ett annorlunda sätt jämfört med thailändarna i norr. Många är anhängare i islam, det finns därför många moskéer i städerna i söder. Män täcker ofta sina huvuden och man föredrar den långa sarongen framför den korta. Det är även många kineser  som bor i söder och deras inflytande kan man tydligt se i den gamla arkitekten.

I provinserna som ligger närmast Malaysia talar många thailändare som är muslimer yawi, som är en gammal malaysisk dialekt.

Ett Sydthailändskt kök kombinerat med det kinesiska, malaysiska och med thailändska finesser åstadkommer man här färgglada och kryddstarka rätter.

Befolkningen är duktiga sjöfarare vilket så klart är naturligt  då de är omgivna av vatten. Vackert målade fiskebåtar, nät och mysiga hyddor med palmblad finns ofta där  pak tai-folket bor. 2 av Thailands viktigaste exportvaror: kautschuk och tenn, produceras i söder och därför är levnadsstandarden något högre än i andra områden.

Klimatet

Liksom i större delen av södra Thailand så bestäms klimatet av 2 monsuner. Bergen gör att regnet stannar kvar över området länge och nederbörden blir därför lite längre än på andra ställen i Thailand. Som ett resultat av det är växtligheten grön och frodig och det finns gott om vattenfall. Den mesta nederbörden faller under maj – oktober. Provinsen längsmed Siambuktens Gulf får förhållandevis lite nederbörd i oktober, där faller mest regn i november. Eftersom att Thailand just här är smalt är det förhållandevis lätt att ta sig fram från kust till kust om man skulle ha otur med vädret.

Några resemål som ingår i Andamankusten:

Khao Lak

Similian öarna

Trang

Koh Muk

Koh Lipe